Kako izabrati dječju autosjedalicu?

Dijete visine do 150 cm i težine do 36 kg tijekom vožnje automobilom mora sjediti u autosjedalici. Na žalost, nije dovoljno kupiti samo univerzalnu autosjedalicu jer dijete raste i dobiva na težini i zbog toga treba barem dvije ili čak tri autosjedalice. Prvu treba već nekoliko dana nakon rođenja, prilikom odlaska iz rodilišta.

Prvi avtosedež je potrebno imeti že nekaj dni po rojstvu otroka

Podjela autosjedalica: 5 osnovnih kategorija

Većina današnjih autosjedalica je u skladu sa sigurnosnim standardom ECE R44/04 (ili ECE R44/03). Kako biste se uvjerili da je autosjedalica stvarno u skladu s njime, na njezinoj strukturi potražite narančastu etiketu. Na njoj, između ostalog, pročitajte kako se autosjedalica pričvršćuje za sjedala i kojoj visini djeteta odgovara.

U kategoriju 0 i 0+ spadaju tzv. košare (»jaja«) koje možete koristiti i za prenošenje djeteta ili ih namjestiti na okvir dječjih kolica. Takve autosjedalice uvijek namjestite u smjer suprotan od smjera vožnje,što je sigurnije za nestabilnu dječju kralježnicu. Ako autosjedalicu namjestite na prednje sjedalo, isključite zračni jastuk.

Autosjedalice iz kategorija I, II i III namjestite u smjeru vožnje.

 Avtosedež 0/0+, t. i. lupinica. Uporablja se tudi za prenašanje otroka ali namestitev na otroški voziček.

Autosjedalica 0/0+, tzv. košara, koristi se i za prenošenje djeteta ili namještanje na dječja kolica.

Za dijete nije potrebno kupiti svih pet autosjedalica, a to često niti nije moguće, jer proizvođači spajaju kategorije. Većina roditelja ima tri autosjedalice – prvu iz kategorije 0/0+, drugu iz kategorije I i treću iz kategorije II/III.

Ako ste financijski ograničeni, bit će vam dovoljne i dvije autosjedalice – prva iz kategorije 0/0+/I i druga iz kategorije II/III. Druga mogućnost je kombiniranje kategorija 0/0+ i I/II/III.

U tom je slučaju bitno da autosjedalica I/II/III ima podesivu visinu naslonjača za glavu ili odvojivu navlaku, jer će se dijete u njoj voziti više od 10 godina.

Ako budete kupovali dvije ili tri autosjedalice, dijete nikada prebrzo ne stavljajte u onu veću. Vrijeme za promjenu dolazi tek onda kada glava djeteta premaši gornji rub autosjedalice.

 Ko otrok preraste zgornji rob avtosedeža, je čas kupiti večjega.

Kada dijete preraste gornji rub autosjedalice, vrijeme je za kupnju veće.

i-Size: novija i sigurnija

Neke novije autosjedalice iz kategorija 0, 0+ i I su u skladu sa standardom i-Size (R-129), koji postoji tek od lipnja 2013. godine. Trenutno su istovremeno na snazi standardi ECE R44 i i-Size, a u budućnosti će se to promijeniti i i-Size će biti jedini važeći standard za sigurnost autosjedalica. Točan datum još nije poznat, ali to će se sigurno dogoditi 2018. godine.

i-Size, za razliku od R44, tvrdi da dijete sve do 15. mjeseca starosti mora uvijek putovati u smjeru suprotnom od smjera vožnje. Crash testovi dokazuju da je taj način pet puta prilagođeniji djetetovoj kralježnici od putovanja u smjeru vožnje. Stručnjaci za sigurnost čak savjetuju da bi dijete trebalo putovati u smjeru suprotnom od smjera vožnje sve do 4. godine starosti, dakle do trenutka kada se kategorija autosjedalica promijeni na II.

Trenutni sistem ECE R44 omogućuje vašem djetetu da sjedi u smjeru vožnje već kada teži 9kg, što odgovara dobi od približno 9 mjeseci.

Sve autosjedalice i-Size su osim toga otpornije na bočne udarce i uvijek ih pričvrstite pomoću jednostavnog sustava isofix, koji ne ostavlja mogućnosti za nepravilno namještanje sjedalice u automobilu.

S isofixom ili bez?

Isofix je sustav za pričvršćivanje s kojim autosjedalicu pričvrstite na sigurnosne točke u automobilu, a pritom nema potrebe za korištenjem sigurnosnih pojaseva. Ovaj sistem je siguran i jamči da će autosjedalica uvijek biti pravilno pričvršćena.

Autosjedalice iz kategorija 0 i 0+ nemaju sustava isofix, a ako ga želite upotrijebiti, morate dodatno kupiti i postolje. Provjerite samo je li sistem univerzalan, odnosno, kompatibilan s vašim automobilom.

Sjedalice bez isofixa su obično jeftinije, a pričvrstite ih klasičnim sigurnosnim pojasevima. To je korisno ako sjedalicu često vadite van i stavljate natrag. Međutim, postoji mogućnost da autosjedalicu ne pričvrstite pravilno.

S dolaskom standarda i-Size će sve biti puno lakše jer sve autosjedalice i-Size imaju sustav isofix koji je kompatibilan sa svim novijim automobilima.

 ISOFIX olajšuje pritrditev sedeža v avtomobil.

Isofix olakšava pričvršćivanje sjedalice u automobil.

Koje sjedalice su najsigurnije?

Kada izaberete veličinu i pričvršćivanje, vrijeme je za sigurnost. Dugoročno najbolje rezultate kod većine testova imaju marke Römer, Cybex ili Maxi-Cosi – nećete požaliti ako budete kupili autosjedalice ovih marki. Ni ostali proizvođači nisu loši.

Ako ste se odlučili za autosjedalicu i želite provjeriti je li sigurna, pokušajte pogledati testove ADAC. U Hrvatskoj sigurnost autosjedalica testira HAK.

Isto tako može pomoći i ocjena drugih kupaca. Ipak, preporučujemo vam da ne kupujete rabljene autosjedalice, jer nikada ne znate jesu li oštećene. Zamijenite autosjedalicu i u primjeru automobilske nesreće – čak i ako na prvi pogled izgleda u redu, mikropukotine u strukturi mogu umanjiti njezinu sigurnost.

Razmišljajte i o detaljima

Navlaka sjedalice trebala bi biti pamučna kako se dijete u njoj ne bi znojilo i dobilo ekcem. Ako imate autosjedalicu s odvojivom navlakom, možete koristiti više navlaka i mijenjati ih po potrebi – tijekom ljeta su odlične one koje hlade.

Svojo ulogu igra i težina autosjedalice. Struktura koja teži 10 kg tu težinu brzo prenese na ruke, tako da takvu autosjedalicu nabavite samu u slučaju ako ju ne namjeravate često nositi.

S autosjedalicom možete kupiti i dodatke. Pomoću retrovizora možete pratiti što vaše dijete radi tijekom vožnje, dok će s mekim podlogama vaše dijete lakše podnositi i duga putovanja.