Kako izabrati ekspres lonac?

Brže skuhana hrana, više hranjivih tvari i ušteda energije.To su glavni razlozi zašto je dobro imati ekspres lonac. Otkrijte kako ekspres lonac djeluje i kako ga pravilno izabrati.

Zakaj bi morali kupiti lonec na pritisk?

Zašto biste trebali kupiti ekspres lonac?

U čemu je čar ekspres lonca?

U ekspres lonac dodaje se tek 0,1–0,3 litre vode, zato tekućina počne brzo vrijati i stvara vruću paru u kojoj se kuhaju namirnice. Kako biste zadržali pritisak u loncu i kako para ne bi izašla iz njega, smanjite vatru na najmanje. Time ćete puno uštedjeti.

Još više novca i vremena uštedjet ćete i zbog činjenice da se hrana u ekspres loncu priprema puno brže. Na primjer, goveđi gulaš u ekspres loncu skuhati ćete već u 20 minuta. U običnom loncu kuhat ćete ga 2 sata ili čak i više ako je meso nešto žilavije.

Dolazimo do jedne velike prednosti ekspres lonca – hrana pripremljena u njemu je zdravija. Bilo to meso ili povrće – namirnice se ne namaču nepotrebno u vodi, zbog čega se u njima zadržavaju svi vitamini i minerali.

Na hranu osim topline utječe i pritisak. Zbog njega para bolje prodire u namirnice i uništava tvari koje mogu naštetiti vašem zdravlju. Zbog toga se ulaganje u ekspres lonac stvarno isplati. Sada ćemo pak pogledati konkretne savjete o tome kako ga izabrati.

Veličina

Obujam izrađenih lonaca najčešće iznosi od 4–8 litara. Zbog toga je bitno znati za koliko ćete ljudi kuhati. Imajte na umu da nikada nećete iskoristiti cijeli obujam lonca, jer ga iz sigurnosnih razloga možete napuniti samo do 2/3 cjelokupnog obujma.

Ako kuhate za dvoje, izaberite jednog između 4-litarskih modela. Za četveročlanu obitelj primjereniji je lonac s obujmom od 6–8 litara. U njemu ćete skuhati sve što vam je potrebno, a ostat će vam i nekoliko porcija za sljedeći dan.

Druga opcija je kupnja seta dvaju lonaca – jednog manjeg i jednog većeg. U većem ćete skuhati juhu za cijelu obitelj, a u manjem, na primjer, umak. Prednost je u tome da ćete za oba lonca upotrijebiti isti poklopac, čime ćete uštedjeti prostor u ormariću.

Eden manjši lonec, eden večji in univerzalen pokrov.

Jedan manji lonac, jedan veći lonac i univerzalni poklopac.

Klasični ili električni?

U klasičnim ekspres loncima možete kuhati na svim vrstama štednjaka (plinski, električni, indukcijski, steklokeramični). Druga mogućnost su električni ekspres lonci. Samo ih priključite u električnu utičnicu, baš kao i kuhalo za vodu.

Elekrični ekspres lonci opremljeni su zaslonom na kojem možete izabrati program. Kada je kuhanje završeno, lonac se sam isključi. Električni ekspres lonac tijekom kuhanja ne ispušta paru, zbog čega na njega, za razliku od klasičnog ekspres lonca, nije potrebno paziti.

Udobnije kuhanje opravdava višu cijenu. S druge strane, kvalitetne klasične ekspres lonce već možete dobiti po vrlo povoljnoj cijeni.

Električni lonci na pritisk med kuhanjem ne izpuščajo pare.

Električni ekspres lonci tijekom kuhanja ne ispuštaju paru.

Sigurnost

Ekspres lonac mora imati najmanje dva ventila. Prvi je operativan. Ako se temperatura u loncu poveća, kroz taj će otvor izlaziti para. To vam signalizira da morate smanjiti toplinu. Ako se taj ventil slučajno začepi, ekspres lonac mora imati i rezervni ventil.

Lonac mora imati i osigurač. On neće dozvoliti da se lonac otvori ako je pritisak u njemu previsok.

Moderni ekspres lonci nude različite sigurnosne funkcije, čime osiguravaju što veću zaštitu. Stoga se ne trebate bojati koristiti ekspres lonac.

Zatvaranje

Kod ekpres lonaca susrest ćete se s tri načina zatvaranja. Provjerenog načina zatvaranja ručkom možda se sjećate još iz vremena korištenja starijih ekspres lonaca. Tu vrstu lonaca možete otvoriti i s jednom rukom.

Drugi često korišteni način je bajonet sistem zatvaranja. Na klapna u loncu namjestite poklopac kojeg okretanjem »zaključate«. Za otvaranje tog ekspres lonca uglavnom ćete trebati obje ruke.

Treća mogućnost je otvaranje pomoću »klika«. Njegova prednost je to da ga možete otvoriti i s jednom rukom.

Svi načini zatvaranja su pouzdani, a na vama je da odlučite koji način zatvaranja ćete izabrati.

Funkcija dvostrukog kuhanja

Većina ekspres lonaca ima i mogućnost podešavanja pritiska. Na nižem programu dobro ćete skuhati:

 • povrće,
 • mahunarke,
 • juhe,
 • i ribu.

Dio nekih lonaca je i parna košara, koju koristite za kuhanje povrća.

Program s većim pritiskom primjeren je za pripremu mesa.

Kako koristiti ekspres lonac?

 1. Za kuhanje u ekspres loncu potrebna vam je samo mala količina vode – približno 0,1–0,3 litre.
 2. Vodu ulijte u lonac in nakon toga dodajte namirnice.
 3. Zatvorite ekspres lonac i na operativnom ventilu odaberite pritisak ovisno o vrsti kuhanog povrća.
 4. Lonac stavite na štednjak i izvor topline uključite na najvišu vrijednost.
 5. U trenutku kada iz operativnog ventila počne izlaziti para, smanjite toplinu na najmanje. Tada će para prestati izlaziti.
 6. Na kuhinjskom timeru namjestite vrijeme kuhanja. Određena vremena kuhanja naći ćete i u uputama za korištenje ekspres lonca.
 7. Pet minuta prije završetka kuhanja, isključite štednjak i pustite da hrana u loncu malo odmara.
 8. Lonac odstranite sa štednjaka i oslobodite pritisak. Izvadite namirnice i dodatno ih obradite ili odmah servirajte.