Kako izabrati glačalo?

Izbor novog glačala zasigurno nije znanstvena fantastika - čak i ako ne znate koje je najbolje za vas. Razmislite o tome koliko rublja glačate, koliko često glačate i treba li vam glačalo za glačanje hrpe dječje odjeće ili za glačanje košulja i finih svilenih bluza.

Kako izabrati likalnik.

Koja vrsta glačala je za vas najprimjerenija?

Prije nego što počnete razmišljati o različitim modelima glačala, dobro je poznavati pojedine vrste. Tako ćete suziti krug mogućnosti i uštedjeti na vremenu. Ovisno o zahtjevnosti glačanja, dostupne su četiri glavne vrste glačala.

Suha glačala izabrat će ljubitelji klasike

Vjerojatno je svatko od nas njime glačao barem jednom. Lagan, jednostavan za korištenje, održavanje i pohranu. Mislimo na klasično suho glačalo koje ne koristi paru.

Obično je jeftinije od parnog glačala i prikladno za one koji ne glačaju prečesto i kojima nisu potrebne nikakve posebne funkcije na njihovom novom glačalu.

Sa suhim glačalima moći ćete izglačati većinu tekstilnih materijala, ali pripazite na neka umjetna vlakna - ne glačajte ih suhim glačalom.

Parna glačala pronaći ćete u većini kućanstava

Najpopularnija su parna glačala s kojima možete glačati sve vrste tkanina. Automatski i kontinuirano dodaju paru i toplinu rublju, koje time postaje savitljivije. Dokazat će se kod svakodnevnog glačanja ili čak i u primjeru kada:

 • je rublje previše suho
 • ili se jako gužva.

Jedna od omiljenih funkcija parnih glačala je automatsko isključivanje. Prisutno je kod većine modela i znači da se glačalo isključi samo od sebe ako se odmaknete ili zaboravite na njega.

 Pri parnem likalniku boste cenili, da lahko sami dodajate paro - na primer, kadar likate preveč suha oblačila.

Prednost parnog glačala je to da možete sami dodavati paru - na primjer, kada glačate rublje koje je presuho.

Glačala s parnom postajom

Glačate li više od sat vremena bez prestanka ili pak imate puno rublja i trebate puno pare? Onda provjerite ponudu glačala s vanjskim spremnikom pare. Nazivamo ih i parnim postajama, a njihovi sastavni djelovi su:

 • generator pare, u kojeg ulijete vodu,
 • tijelo glačala,
 • kabel koji povezuje generator s glačalom,
 • kabel koji vodi od spremnika do utičnice.

Zbog toga što je tijelo glačala odvojeno od spremnika s vodom, glačalo je lako i okretno.

Osim toga, vanjski generator proizvodi puno više pare od parnog glačala i to može činiti i pri nižoj temperaturi. Zbog toga glačate brže, jer je dovoljno samo jednom ili dvaput prijeći glačalom preko običnog rublja.

Viši modeli parnih postaja mogu prepoznati materijal i automatski prilagoditi svoju temperaturu. Osim toga, ne trebate se brinuti ni oko čišćenja – većina ima automatski sistem za odstranjivanje vodenog kamenca.

Možete izabrati parnu postaju:

 1. s grijačem
 2. ili grijaćim tijelom.

Uglavnom ćete se susresti s prvom skupinom. U grijaču zagrije svu vodu odjednom, zbog čega je učinkovitija i ima snažnije ispuštanje pare.

Parna postaja s grijaćim tijelom rasporedi vodu u dvije posude. U jednoj zagrije vodu i postupno ju nadopunjuje vodom iz druge posude, u koju dodate toplu vodu iz slavine. Obično ima manju snagu od parne postaje s grijačem.

Ručna parna glačala iskoristit ćete za glačanje svečane odjeće ili zavjesa.

Ručna parna glačala predstavljaju profesionalni alat za glačanje. Razlikuju se od većine glačala po tome što se rublje glača u uspravnom položaju, obješeno na vješalici. Zbog toga možete izravnati i male nabore i rublje se neće gužvati prilikom glačanja. Ujedno ćete izbjeći i odsjaj koji se ponekad može pojaviti na odjeći prilikom klasičnog glačanja.

S ručnim parnim glačalom moći ćete glačati i zahtjevno rublje koje nije primjereno za glačanje klasičnim glačalom:

 • navlake za kauč,
 • jakne i kapute,
 • zavjese
 • ili umjetne materijale.

Vruća para, između ostalog, ima još jednu prednost – rublje izglađuje, ali i dezinficira.

Pet značajki glačala koje biste trebali znati

Sada točno znate s kojim vrstama glačala ćete se susresti prilikom kupnje i koje glačalo će vam biti od najveće pomoći. Prije nego što počnete gledati ponudu glačala, pročitajte na koje sve značajke morate obratiti pažnju prilikom kupnje.

1. Snaga i učinkovitost

Koliko brzo se glačalo zagrije i koliko pare proizvodi? Ustanovite to pomoću vrijednosti snage i učinkovitosti pare – brojki koje će vam pomoći kod odabira glačala.

Snaga označuje brzinu zagrijavanja glačala nakon što uključite kabel za napajanje u utičnicu. Snaga glačala ne smije biti manja od 1.400 W, a idealne vrijeednosti kreću se u rasponu od 2.000 do 2.800 W.

Učinkovitost pare povezana je sa snagom. Kako bi glačalo moglo proizvesti dovoljno pare u određenom vremenskom razdoblju, mora imati dobru učinkovitost pare. Učinkovitost se kod parnih postaja obično kreće u rasponu od 0 do približno nekoliko stotina grama u minuti, a idealna vrijednost vašeg novog glačala je 50 grama u minuti.

Osim učinkovitosti pare ili konstantne pare, glačala imaju i funkciju ispuštanja pare. Pomoću nje odjednom možete ispustiti više pare kada, na primjer, glačate neki zahtjevan dio odjeće. Vaše novo glačalo trebalo bi imati idealnu vrijednost ispuštanja pare od približno 150-200 grama u minuti.

 Gumb za izpust pare je na ročaju likalnika, kjer na njega lahko kadarkoli udobno pritisnete.

Gumb za izpuštanje pare nalazi se na ručki glačala, pa ga stoga možete pritisnuti kada god želite.

2. Odstranjivanje vodenog kamenca

Znate li da se nekim glačalima u pravilu dodaje destilirana voda? Ako glačalo nema mehanizma za odstranjivanje vodenog kamenca, voda iz slavine će naštetiti glačalu, ali i rublju. U glačalu se taloži vodeni kamenac prisutan u vodi iz slavine koji može začepiti glačalo i uprljati rublje.

Ako ne želite kupovati destiliranu vodu za glačanje, potražite model koji ima sistem za odstranjivanje vodenog kamenca - a većina glačala ga ima.

3. Anti-drip sistem

S anti-drip ili drip-stop sistemom susrest ćete se kod parnih glačala, kod kojih postoji mogućnost kapanja vode koja nije prešla u paru.

Kada smanjite temperaturu, iz parnog glačala može teći voda koja više ne prelazi u paru. Budete li kupili glačalo s anti-drip funkcijom, sistem će se pri smanjenju temperature aktivirati i zaustaviti kapanje vode iz otvora za paru.

 Para z anti-drip funkcijo deluje brez stranskih učinkov.

Para s anti-drip funkcijom djeluje bez neželjenih učinaka.

4. Površina za glačanje

Iako površinu za glačanje za razliku od glačala ne vidite dobro, najvjerojatnije se radi o najbitnijem dijelu vašeg novog glačala. Ako je površina za glačanje kvalitetna, glačalo odlično klizi po odjeći.

Vjerojatno slutite da to još nije sve. Na kvalitetnu površinu se isplati obratiti pažnju prije svega zbog životnog vijeka glačala. Nekvalitetne površine se s vremenom unište, na njima se stvore rupice ili se nazube, zbog čega tijekom glačanja zapinju za rublje.

  Primjerene površine na vašem novem glačalu su:
 • keramika,
 • platina,
 • safir,
 • paladij
 • i druge neprijanjajuće površine.

Jeftinije i češće su površine od aluminija, teflona ili inoxa.

Likalniki s tehnologijo OptimalTEMP

Težina glačala

Teže glačalo znači i bolje izglačana roba. Jeste li i vi to već negdje čuli? Da, nekad je to bilo istinito. Danas, pak, teško glačalo još ne znači i puno bolje izglačano rublje.

Ako glačate rublje tek nekoliko dana nakon sušenja , teže će vam glačalo uštedjeti nešto vremena. Težina, naime, djeluje na suho rublje i pomaže da se ono brže izravna.

Ako pak obično počinjete glačati odmah nakon pranja rublja, isplati se kupiti lakše glačalo. Zbog ostataka vlage, ono lakše klizi po odjeći i vjerojatno ćete njime moći izglačati više rublja - neće vas boljeti leđa i ruke.

Prilikom kupnje parnog glačala obratite pažnju i na to da morate njegovoj težini dodati još i vodu.