Kako izabrati perilicu posuđa?

Vrijeme kada su perilicu posuđa kod kuće imali tek rijetki nije tako daleko iza nas. Danas je, međutim, perilica posuđa dio standardne kuhinjske opreme. Svi smo se jako brzo priviknuli na udobnost koju perilica posuđa donosi sa sobom, što ne začuđuje, jer štedi vrijeme, energiju i vodu.

Kada prljavu posudu sklonite daleko od očiju, kuhinja izgleda pospremljeno, nigdje nema gomile prljavog posuđa koje morate oprati. Kako izabrati najprimjereniji model perilice posuđa samo za vaše kućanstvo?

Kdor enkrat poskusi, ne more si več predstavljati kuhinje brez pomivalca

Tko ju jednom isproba, više ne može zamisliti kuhinju bez perilice posuđa.

Veličina perilice posuđa

Kod kupnje perilice posuđa usredotočite se prije svega na to koliko prostora za nju imate u kuhinji. Dostupne su klasične perilice posuđa širine 45 ali 60 cm i malene stolne perilice posuđa. Koliko osoba živi u vašem kućanstvu? Koliku količinu posuđa imate? Organizirate li često zabave, ručkove sa širom obitelji ili večere s prijateljima? To so pitanja koja će vam pomoći kod izbora optimalnog kapaciteta perilice posuđa. On se označuje brojem kompleta posuđa.

Komplet posuđa sačinjava:

  • plitki tanjur,
  • duboki tanjur,
  • desertni tanjur,
  • šalica,
  • čaša,
  • pribor – vilica, nož i žlica.

Stolne perilice posuđa

Ako u kuhinji nemate mjesta za standardnu perilicu posuđa, prikladno je rješenje stolna perilica posuđa, koju možete staviti na radnu ploču. Njezina mana je malen kapacitet, obično ima mjesta za šest kompleta posuđa.

Živite li sami ili s partnerom, ta mana zapravo može bit prednost. Ne trebate imati puno posuđa i ne koristite puno vode i energije kod pranja poluprazne perilice posuđa.

Namizni pomivalni stroj Electrolux v elegantni črni izvedbi

Elegantni crni model stolne perilice posuđa Electrolux

Ugradbene perilice posuđa

Ugradbene perilice posuđa su najomiljenije jer se lijepo sjedinjuju s elementima vaše kuhinje. Spremne su za montažu, a prednja vrata uklapaju se u dizajn vrata kuhinjskog ormarića. Perilicu posuđa tako na prvi pogled nećete niti opaziti.

Ugradbenu perilicu posuđa možete dobiti u širini od 45 ali 60 cm. Obratite pažnju na broj oseba u kućanstvu i na prostor u kuhinji.

Vgradni pomivalni stroj je iz estetičnega vidika najboljša izbira

Ugradbena perilica posuđa je s estetskog vidika najbolji izbor.

Samostojeća perilica posuđa

Samostojeće perilice posuđa možete postaviti svugdje gdje imate pripremljen dovod vode, elektriku i odvod. Nije nužno da perilica bude dio kuhinjskog pulta. Želite li perilicu posuša staviti ispod radne površine, dobro izmjerite visinu iste od poda i ukupnu visinu perilice koju ste odabrali. Kod nekih perilica posuđa je zbog njihovog smanjenja moguće odstraniti gornju ploču.

Prednja vrata ostaju jednaka jer ih nije moguće zamijeniti za vrata koja imate na ostalim kuhinjskim ormarićima. Želite li cjelovit izgled, odaberite aparat iz kategorije ugradbenih perilica posuđa.

Pri pomivalnem stroju iz nerjavečega jekla boste sigurno ocenili izvedbo proti prstnim odtisom.

Kod perilica posuđa od nehrđajučeg čelika sigurno ćete se odlučiti za model na kojem se ne primjećuju otisci prstiju.

Ostali kriteriji za izbor perilice posuđa

Sada vjerojatno već znate hoćete li kupiti stolnu, ugradbenu ili pak samostojeću perilicu posuđa, te koje će dimenzije perilice posuđa biti idealne za vaše kućanstvo. Na što još treba obratiti pažnju kod izbora perilice posuđa?

Potrošnja energije

Orijentaciju će vam olakšati energetska naljepnica koju mora imati svaki aparat. Ljestvica štedljivosti označena je razredima od A do G (A je najštedljiviji, G najmanje). Novi aparati obično pripadaju A ili čak višoj kategoriji. Njihova štedljivost označuje se simbolom + (više simbola, manja potrošnja energije), a najštedljivije perilice posuđa označene su simbolom A+++.

Potrošnja vode

Kod perilica posuđa taj se pokazatelj kreće između 10 i 22 litre na ciklus pranja. Vrijednost se najčešće mjeri u programu ECO 50 °C, kod ostalih programa (intenzivni, obični, itd.) je potrošnja vode veća. Neke perilice posuđa nude funkciju polovičnog punjenja tako da ćete potrošiti manje vode ako želite oprati manju količinu posuđa.

Glasnoća

Ako posuđe najčešće perete navečer, pogledajte podatke o razini glasnoće. Glasna perilica posuđa može vam smetati, osobito ako je kuhinja povezana s dnevnim boravkom. Obično je navedena glasnoća oko 50 dB, ali naći ćete i tiše modele s glasnoćom od 44 dB.

Što će vam trebati

osim perilice posuđa?

Dostupna su brojna sredstva za pranje posuđa. Možete ih kupiti u obliku kapsula, tableta, tekućine ili praška. Izberete li tablete ili kapsule All in 1, one sadrže i sredstvo za poliranje i sol za omekšavanje. Na područjima s tvrdom vodom ili u primjeru da nemate sredstva All in 1, za omekšavanje vode upotrijebite sol za perilice posuđa. Sredstvo za poliranje pobrinut će se da na čašama i priboru ne ostanu mrlje od vode.

Perilice posuđa po kategorijama