Kako odabrati krovnu kutiju?


Planirate putovanje u planine ili ljetovanje, a ne znate kako svu prtljagu pospremiti u auto? S tim se suočavate i tijekom godine imate nedostatak prostora u prtljažniku vašeg vozila? Kupite praktičnu krovnu kutiju koja značajno povećava raspoloživi prostor za pohranu u vašem vozilu. U krovne kutije se lako mogu smjestiti putnici, koferi ili kolica, sklopivi skuteri ili oprema za snowboarding i skije.


Što trebate provjeriti prije kupnje krovne kutije za automobil?

Prije nego počnete razgledati ponudu krovnih kutija, preporučujemo da napravite popis zahtjeva i značajki koje trebate imate svoju krovnu kutiju. Postavite si neka osnovna pitanja kako biste svoj izbor učinili puno lakšim i bržim.

Kako izbrati strešni kovček?
  1. Što ćete najčešće nositi sa sobom na put? Oblik krovnog sanduka možete odabrati prema dimenzijama svoje prtljage. Za skije, snowboard, daske za surfanje i još mnogo toga za sportsku opremu prikladne su izdužene krovne kutije, u koje možete lako pohraniti veće predmete. Ako planirate Prevoziti uglavnom kolica ili sklopivi bicikl, dajte prednost kraćoj i široj krovnoj kutiji.
  2. Koja nosivost vam je potrebna za transport vaše opreme? Krovne kutije razlikuju se po nosivosti, stoga prvo zbrojite približnu masu opreme koju namjeravate transportirati. To će odrediti koliki vam je kapacitet opterećenja potreban.
  3. Koji sustav pričvršćivanja krovne kutije će najbolje funkcionirati za vaš automobil? Krovne kutije se obično pričvršćuju na prečke koje su pričvršćene na uzdužne šipke. Stoga provjerite je li vaš automobil opremljen takvim uzdužnim šipkama i koji modeli krovnih nosača su kompatibilni s njima.

Volumen i veličina krovne kutije

Ova informacija je bitna, stoga prije kupnje krovne kutije morate dobro razmisliti koliko prtljage planirate nositi na krovu svog automobila. Volumen krovnih kutija obično se kreće između 200 – 650 litara. Najpopularnije su krovne kutije zapremine približno 500 litara, u koje možete udobno smjestiti opremu za četveročlanu obitelj.

Usredotočite se i na dimenzije krovnih kutija – možete birati između dvije glavne verzije:

Duge i uske krovne kutije

S duljinom do 230 cm i širinom od pribliđno 70 cm su idealne za prijevoz skija, snowboarda, SUP daski itd.

Kraće i šire krovne kutije

Posebno su prikladne za one koji namjeravaju prevoziti putne torbe i kovčege, kolica ili na primjer sklopiva e-bicikla.

Obratite pažnju na najveću dopuštenu nosivost krovne kutije

Morate paziti da se krovna kutija ne preoptereti. To bi moglo ugroziti sebe i druge sudionike u prometu. Većina krovnih kutija dizajnirana je za maksimalno dopušteno opterećenje od 40 – 70 kg.

Odabirete li krovnu kutiju s mogućnošću većeg opterećenja, prije kupnje provjerite i maksimalnu nosivost krova vašega automobila (ove podatke ćete pronaći u tehničkoj dokumentaciji vozila), uzdužne šipke i krovne nosače, te vrijednosti ne smiju biti prekoračene.

Stražnje ili bočno otvaranje krovne kutije – čemu dati prednost?

Postoje dva načina za otvaranje krovnih kutija:

  • Krovna kutija sa stražnjim otvorom – otvor se nalazi na stražnjoj strani kutije. Ovi modeli su rjeđi, njihova prednost je pristup kutiji s tri strane.
  • Krovna kutija sa bočnim otvaranjem – nudi praktičan pristup iz automobila, možete udobno pohraniti invalidska kolica, sport opremu ili prtljagu. Otvor može biti s jedne ili obje strane.

Krovna kutija s dvostranim otvaranjem je obično najudobnija

Velika većina modernih krovnih kutija nudi mogućnost dvostranog otvaranja. Tako ćete imati pristup unutrašnjosti kutije sa svih strana i nećete morati razmišljati kako parkirati itd.

→ Krovne kutije mogu biti opremljene s klipnim ili mehaničkim nosačima, što osigurava praktičan utovar i istovar. Smatra se da su klipni nosači su prikladniji, ali na hladnoći može doći do problema s fiksacijom, mehanički nosači su pouzdani u svim uvjetima.

Materijali krovne kutije

Sljedeći kriterij pri odabiru krovne kutije je korišteni materijal koji utječe na vijek trajanja, trajnost i težinu kućišta automobila. O tome uvelike ovisi i nabavna cijena krovne kutije, pa prvo razmislite koliko novca želite investirati u kupnju.

→ Većina krovnih kutija je izrađena od kaljene plastike, a najkvalitetniji materijali uključuju ABS plastiku, koja je često ojačana metalnim pojačivačima. Ove vrste krovnih kutija se odlikuju najvećom čvrstoćom i dugovječnošću, no u pravilu su, nažalost, i nešto teže.

Kako pravilno pričvrstiti krovnu kutiju

Kofer postavljamo na krovne nosače (ako ih nemate, morate ih kupiti), koji su pričvršćeni za uzdužne krovne sanjke, koji su među osnovnom tvorničkom opremom većine automobila.

Krovne kutije se najčešće pričvršćuju na grede pomoću sljedećih steznih sustava:

  • U-profil – krovna kutija je pričvršćena na nosače kroz svoje dno, manje je udoban, ali siguran način pričvršćivanja
  • T-profil – ako su vaše uzdužne šipke opremljene utorom u obliku slova T, možete koristiti odgovarajuće adaptere, umetnuti ih u utor i učvrstiti u skladu s tim. Prednost takvog sustava je fleksibilnost korištenja, služi i za npr. pričvršćivanje krovnih nosača na bicikle.
  • Sustav brzog otpuštanja – najjednostavniji i najbrži sustav za pričvršćivanje krovne kutije, koja se lako može umetnuti u utore uzdužnih šipki.
UPOZORENJE! Ne zaboravite da sustavi uzdužnih šipki i kutije moraju biti međusobno kompatibilni.

Pribor i dodaci za krovne kutije

Nosač za skije

Možete ih staviti direktno u krovnu kutiju, gdje osigurava da će skije uvijek ostati na svom mjestu tijekom vožnje i biti zaštićene od oštećenja.

Centralno zaključavanje

Svaka kvalitetna krovna kutija nudi mogućnost centralnog zaključavanja - opremljena je s nekoliko brava (a ne samo jednom, kako to obično biva u slučaju jeftinijih verzija) koje su zaključane i otključane u isto vrijeme, to značajno smanjuje rizik od krađe i otvaranje kutije tijekom vožnje.

Zaštitna navlaka

Služi za zaštitu pohranjene krovne kutije od ogrebotina i prašine.

Stalak za pohranu

U obliku držača ili dizala koji se koristi za praktično pohranjivanje kutije uz zid ili strop, tako da zauzima što manje mjesta u radionici ili garaži.

Više informacija: Ako trebate transportirati svoje bicikle, odaberite između nosači za bicikla za automobil, koji možete instalirati na krov, prtljažnik ili kuka za vuču vašeg vozila.

Često postavljana pitanja pri odabiru krovne kutije

Kako pričvrstiti krovnu kutiju na automobil?

Najprije pričvrstite krovne nosače na uzdužne šipke automobila. Zatim pričvrstite krovnu kutiju na krovne nosače uz pomoć traka ili pričvršćivača tako da će se postaviti paralelno otprilike na sredini krova.

Kako pravilno utovariti krovnu kutiju?

Smatra se da većinu težine prtljage (oko 60%) treba skupiti u sredini krovne kutije, pa pokušajte rasporediti teret ravnomjerno tako da će biti fiksiran i neće se pomicati tijekom vožnje. Možete si pomoći elastičnim užadima Ili užadima za spajanje.

Za koliko se povećava prosječna potrošnja goriva korištenjem krovne kutije?

Zbog većeg otpora zraka u vožnji i veće ukupne mase automobila očekujte porast prosječne potrošnje Za približno 10–25 %. Svoju potrošnju možete malo smanjiti kupnjom aerodinamične krovne kutije. Ovi modeli su tijekom vožnje općenito manje bučni od klasičnih krovnih kutija.