Kako odabrati LCD monitor

Kupnja monitora donosi mnoge dileme i potrebno je donijeti mnoge odluke. Najbolje je dobro promisliti za što će nam monitor služiti i koje karakteristike treba imati. Strastveni igrač računalnih igara tražit će od monitora najniži odziv, dok će za uređivanje fotografija biti presudno koliko monitor može vjerno prikazati boje i kakvo mu je pozadinsko osvjetljenje.

Dijagonala i omjer

Moderni razvoj tehnologije zaslužan je za to što su nam danas na raspolaganju monitori s dijagonalama do 30“ (cca 75 cm). Odlučivanje počinje od odabira omjera širine i visine, pokazatelja koji je vrlo usko povezan s namjenom LCD monitora. Kod većine monitora iz ponude taj omjer je standardnih 16:9. Prva skupina je općenito povoljnija jer je prikladna za gledanje filmova, igranje igrica i surfanje internetom. Za uredske poslove i pri ograničenom budžetu preporučuju se 19-inčni LCD monitori, ali još su bolji oni od 22" jer mogu prikazati više informacija. Na tržištu se mogu naći monitori od 17" do 27" i veći.

Sljedeći važan parametar za odabir LCD monitora je način završne obrade – mat ili sjajna. Sjajna površina osigurava bolji kontrast boja, ali istodobno i smanjuje vidljivost na suncu ili pod snažnom dolaznom rasvjetom. Obično se preporučuje manje sjajna površina.

Jak vybrat LCD monitor

Razlučivost

Ovaj podatak nam govori koliko točaka prikaza se može naći na monitoru. Od nje ovisi i veličina točke, odnosno raster. Ako, na primjer, imate LCD monitor s razlučivošću 1680×1050 i dijagonalom 20" i pored njega monitor dimenzija 22" koji ima istu razlučivost, prikaz na većem monitoru će biti zrnatiji. Taj manji nedostatak se može ispraviti izglađivanjem prikaza fontova na LCD monitorima, značajkom koja je ugrađena u većinu modernih operativnih sustava.

Odabir razlučivosti uvelike je pitanje osobnog odabira. Dok će netko više cijeniti fleksibilnost radnog prostora, netko drugi će željeti bolju čitkost. Bilo kako bilo, jednu stvar valja imati na umu. Osnovna činjenica o LCD monitorima je to da su proizvedeni za samo jednu „nativnu“ (urođenu) razlučivost i da manipulacija te vrijednosti donosi isključivo smanjenje kvalitete prikaza. Za LCD monitore veličine 22“ i standardna je razlučivost od 1920x1080.

Tehnologija prikaza

Današnji LCD monitori listom se proizvode na temelju jedne od tri uobičajene tehnike prikaza slike.

TN (Twisted Nematic)

TN paneli spadaju u najstarije tehnologije LCD panela, a do sada su bili i najčešći, prije svega zahvaljujući njihovoj niskoj cijeni.

TN bi bili preporučeni za uredske poslove, rad s internetom, uređivačima teksta i sličnim. Također odgovara i strastvenim igračima koji žele kratko vrijeme odziva svojeg monitora.

  Prednosti TN panela
+ niska nabavna cijena
+ brzina odziva
+ novi tipovi imaju relativno uravnotežene parametre (svjetlina, kontrast, kut gledanja)
  Nedostaci TN panela
- lošiji kut gledanja
- nedovoljno svijetle bolje, velike crne površine su prilično sive
- oštećeni pikseli snažno svijetle

IPS i S-ISP (In-Plane Switching)

Ova tehnologija otklonila je sve slabosti TN panela. Monitori S-ISP odlikuju se odličnim prikazom boja i u tom su svojstvu rame uz rame s klasičnim profesionalnim CRT monitorima. Pikseli se oštećuju vrlo rijetko.

S-ISP monitori bi bili preporučeni za uredske poslove, ali i za one koji se bave obradom fotografija i grafikom.

  Prednosti S-IPS panela
+ kvaliteta prikaza boje
+ dobar kut gledanja
  Nedostaci S-IPS panela
- prosječan kontrast
- prosječno vrijeme odziva

PVA/MVA

Ovo je tehnologija koja je od početka za cilj imala postizanje odličnog kontrasta i brz odziv. Ako monitore s panelima tipa PVA/MVA usporedimo s onima na bazi S-IPS tehnologije, vidljivo je da S-IPS ima općenito nešto bolji prikaz boje.

PVA/MVA monitori su, osim za uredske poslove, također dosta upotrebljivi i za igranje jer imaju dobar prikaz boje i kratko vrijeme odziva. Također, ovakav monitor može biti sasvim dobar izbor i ako uređujete grafiku.

  Prednosti PVA/MVA panela
+ dobar prikaz boja
+ dobar kontrast
+ dobar kut gledanja
  Nedostaci PVA/MVA panela
- prosječno vrijeme odziva

Odziv, svjetlina i kontrast

Odziv je veličina izražena u milisekundama koja nam govori koliko vremena je potrebno za ponovno iscrtavanje prikaza na monitoru. LCD monitori s TN tehnologijom danas postižu vrijednosti u rasponu 2 – 5 ms, što je za gamere prilično dobra vrijednost. Za ostale korisnike dovoljno su dobre i dvoznamenkaste vrijednosti. Za uobičajene upotrebe za multimediju bit će vam dovoljan bilo koji monitor koji postiže odziv od 10 ms. Svjetlina nam govori koliko je snažno osvjetljenje, a kontrast kolika je sposobnost prikaza zasićeno crne i jasno bijele. Danas se kontrast izražava dinamički i raznim trikovima (npr. mijenjanjem razine pozadinskog osvjetljenja cijelog panela i pojedine točke) može biti doveden do razine od više milijuna:1.

Što je taj broj veći, to je crna crnija, a bijela bjelija. Budući da postoji snažna težnja za što jačim kontrastom, a i različitim načinima mjerenja, nije problem naći i omjere poput 2000:1.

Ulazi

Osim osnovnog analognog ulaza koji se označava kao D-SUB, svaki bi novi LCD monitor morao imati i DVI digitalni ulaz. Neki modeli imaju i više od jednom DVI ulaza, a drugi imaju i HDMI priključak (naš znanac iz audio-video tehnike). Prije odabira određenog modela, provjerite kakve izlaze ima vaša grafička kartica. Kod starijih modela može se dogoditi da još nemaju DVI izlaz. LCD monitori bez DVI ulaza sada mogu naći svoje mjesto samo u najmanje zahtjevnim primjenama.

Ergonomija i multimedija

Ponekad su u tijelo monitora ugrađeni i zvučnici, ali oni će rijetko kada zadovoljiti ljubitelje kvalitetnog zvuka. U krajnjoj liniji, to i nije njihov posao. Međutim, sasvim se lijepo mogu iskoristiti za zvukove poruka sustava i pozadinskih zvukova ako ustreba. Još jedna multimedijska značajka koja se počela javljati na LCD monitorima je i digitalni tuner. Kvaliteta ergonomije uređaja ne sastoji se samo u prikladnom razmještaju tipaka, nego se često očituje i u kvalitetnoj izradi postolja i mogućnostima njegovog podešavanja. Neki LCD monitori omogućuju okretanje zaslona za 90 stupnjeva (posebno pogodno za uređivanje teksta) ili pričvršćivanje na zid.

Monitori s TV prijemnikom/tunerom

Sve su češći, traženi su i dobro se prodaju. Svi već imaju digitalni prijemnik DVB-T, nek i s opcijom primanja u novijem formatu na bazi MPEG4 kodeka, pa i s mogućnosti digitalnog prijema kabelske televizije. Monitori s TV tunerom mogu raditi čak i kao samostalni TV uređaji bez računala.

Oštećeni pikseli

Tegobe s LCD monitorima uglavnom su tzv. mrtvi pikseli. To su točke na zaslonu koje su oštećene ili ne rade. Kod TN tehnologije ovi se nedostaci pojavljuju kao obojene svijetleće „točkice“. Najveći njihov broj proizvođači toleriraju do određene standardne granice (3-5 takvih točaka obično ne predstavljaju preveliki problem). Međutim, vlasnik monitora kojem se na sredini nalazi užarena bijela točka neće biti toliko tolerantan. LCD monitori S-PVA i IPS panelima imaju mrtve točke koje su doslovno „mrtve“ i javljaju se kao crne točke koje ne pokazuju znakove života. U novije vrijeme su neispravne točke već pomalo rijetkost.