Kako odabrati štapove za skijanje

Da biste potpuno uživali u zabavi na snijegu i vratili se s padina živi i zdravi, treba vam kvalitetna i, prije svega, pravilno odabrana oprema – skije, štapovi, skijaške cipele, naočale i kaciga. Zbog toga kupnju opreme ne treba uzeti olako.

Skijaški štapovi

Skijaški štapovi važni su za osiguranje oslonca i ravnoteže. Njihov osnovni parametar je duljina.

Kako utvrditi pravilnu duljinu skijaških štapova:

  1. Obujte skijaške cipele.
  2. Okrenite štap i primite ga ispod krplje.
  3. Pogledajte kut svojeg lakta. Trebao bi to biti pravi kut, odnosno možete blago saviti ruku kako bi kut između nadlaktice i podlaktice bio veći.

Ako ne možete osobno izmjeriti štapo, možete se ravnati po općem pravilu da bi trebalo biti 50 centimetara kraći od skija.

Ako se planirate spuštati niz strme padine, poželjno je da štapovi budu nešto dulji. To bi vam trebalo omogućiti da vrh štapa možete pružiti dovoljno daleko pred sobom i da se nećete morati sagibati tako mnogo.

Dulji štapovi dobro će vam doći i ako, na primjer, trebate prijeći preko polja prekrivnog snijegom ili kada se pustite u freeride preko neugažene staze. Štap treba pružiti dovoljnu polugu kojom ćete se odraziti.

Aluminijski štapovi lakše se savijaju, ali su jeftiniji i moguće ih je, ako im je drška odvojiva, na potrebnu mjeru skratiti u servisu ili čak i kod kuće.

Za karbonske štapove morate izdvojiti više, ali oni podnose bitno jača opterećenja.