Pravilan izbor kuhinjskog robota

Drobi led, može naribati krumpir za polpete ili mijesiti tijesto. Pravilno izabran kuhinjski robot postat će vaša desna ruka u kuhinji; međutim, ako je vaš izbor loš, dobit ćete tek aparat koji će vam stalno smetati i kojeg ćete izvaditi iz kuhinjskog ormarića samo jedanput godišnje. Pomoći ćemo vam u izboru pravog robota kojeg ćete s veseljem koristiti.

Kako izbrati kuhinjskega robota

Razmislite koje ćete značajke upotrebljavati

Znate li koje ćete značajke kuhinjskog robota najčešće upotrebljavati? Najčešće upotrebljavane značajke uključuju:

  • sjeckanje - rezanje,
  • ribanje,
  • miksanje,
  • miješenje
  • i miješanje.

Korisnici žele izabrati aparat na kojeg mogu namjestiti cjedilo za agrume i umetak za mljevenje mesa ili kojeg mogu koristiti i kao sokovnik.

Neki aparati imaju i nastavke za mljevenje kave i maka ili nastavke za pripremu sladoleda i tjestenina.

Kada budete odlučivali između dvaju aparata koji vam se sviđaju i kada budete znali koja vam je značajka najbitnija, raspitajte se i možete li naknadno kupiti neki nastavak.

Funkcije su povezane sa snagom aparata

Namjeravate li s vašim novim robotom pripremati sirove poslastice od mljevenih oraha i datulja ili na primjer drobiti led, obratite pozornost i na snagu aparata. Veća snaga potrebna je prilikom mljevenja mesa, obrade tvrdih namirnica ili kod dugotrajnog miješenja veće količine tijesta.

U tu svrhu izaberite aparate čija je snaga veća od 500 W. Snaga najsnažnijih aparata kreće se u rasponu od 1.200 do 1.700 W.

 Če želite naenkrat pripraviti več testa ali pa delati nepečene torte iz mletih orehov, izberite močnejše aparate.

Želite li pripremiti veću količinu tijesta odjednom ili raditi sirove torte od mlijevenih oraha, izaberite snažnije aparate.

Za koliko osoba pripremate hranu?

Namjeravate li aparat koristiti kako biste pripremili hranu za četveročlanu obitelj, izaberite aparat s posudom od najmanje 4 litre. Možete se poslužiti i nepisanim pravilom: jedna litra – jedna osoba.

Razmišljajte i o tome kako ćete posudu moći što lakše koristiti. Dodatan bonus je kvalitetna ručka na posudi robota koja će vam omogućiti dizanje posude jednom rukom, što će vam prije svega koristiti kod prelijevanja i pomicanja obrađenih namirnica.

 Pravilno izbran robot vam bo skrajšal in polepšal preživet čas v kuhinji.

Pravilno izbran robot će vam skratiti vrijeme provedeno u kuhinji.

Važna je i veličina kuhinje

Je li vaš kuhinjski pult dovoljno velik da robotu omogući počasno mjesto ili ste mu pak već napravili mjesta u lako dostupnom kuhinjskom ormariću? Ako još niste razmišljali o tome, razmislite još jednom prije kupnje aparata.

Krivi raspored u kuhinji je upravo jedan od razloga koje korisnici navode kao neke od najčešćih razloga za nedovoljnu upotrebu kupljenog kuhinjskog pomoćnika.

Ako robot nećete držati na radnoj površini nego u kuhinjskom ormariću, ne smije biti pretežak kako biste njime mogli jednostavno upravljati. Za često prenošenje su primjereniji lakši plastični modeli. Ne morate se brinuti zbog ftalata, jer se oni ispuštaju samo kod viših temperatura, koje robot ne može dosegnuti ni prilikom intenzivnog rada.

Seklja, meša, drobi. Dobro izbran aparat vam bo prihranil čas in energijo.

Sjecka, miješa, drobi. Dobro izabran aparat uštedjet će vam vrijeme i energiju.

Brojni dodaci olakšavaju rad, ali će vas i primorati da im napravite mjesta u kuhinji, što može predstavljati problem ako je vaša kuhinja nešto manja. Kod izbora robota zato obratite pažnju i na veličinu prostora za pohranu. To će vam reći hoćete li za pohranu dodataka dobiti i poseban prostor za pohranu (najčešće torbu), s čime ćete riješiti problem sigurnog pohranjivanja zamjenskih noževa ili nastavaka.

Kuhinja može predstavljati izazov za smještanje aparata u blizini električne utičnice. Ako je to slučaj i u vašem domu, ne zaboravite obratiti pažnju na dužinu kabla i izaberite aparat s dovoljno dugim kablom kako na pultu ne biste morali imati još i produžni kabel.

Pravilno obradite namirnice s optimalnom postavkom brzine

Svaka namirnica zahtjeva nešto drugačiji način i brzinu obrade, zato je dobro izbrati aparat s mogućnošću podešavanja brzine.

Pulsni prekidač omogućuje vam da u kratkom vremenskom razdoblju upotrijebite što veću snagu aparata. Idealan je za brzu obradu namirnica koje iziskuju veću snagu aparata i kod kojih ne postoji rizik od pretjerane obrade.

Ta funkcija, na primjer, dobro zdrobi led, ali pomoću pulsnog prekidača ne obrađujte vrhnje ne želite li umjesto šlaga dobiti maslac.

Ne zaboravite na cijenu

Važan pokazatelj je i cijena robota. Kao i kod svake veće investicije, dobro promislite koliko novaca želite investirati u aparat. Uzmite u obzir i to koje druge aparate vam u slučaju pravilnog izbora može nadomjestiti i pritom vam uštedjeti ne samo novac, već i vrijeme potrošeno na izbor aparata, kao i prostor v kuhinji.

Dovoljno snažan aparat u kojem možete pripremiti hranu za četveročlanu obitelj neće opteretiti vaš novčanik. Dostupan je i velik izbor kuhinjskih robota po višim cijenama. Želite li pak u vaše kućanstvo dodati novog člana koji će s vama provesti puno godina, ne bojte se veće investicije.

Različiti uređaji imaju i različito jamstveno razdoblje, zato u završni izračun uključite i taj parametar.

Odabir boje i marke je samo završni detalj.