Vodiči za kupnju - Foto

Digitalni foto okviri

Ponosno pokažite fotografije svojih najbližih, kućnih ljubimaca ili, na primjer, automobila iz snova. Je li dovoljan okvir za slike? Da, ali ćete se s digitalnim foto okvirom više zabaviti. U njega možete spremiti mnoštvo fotografija koje možete mijenjati, a neki okviri mogu i reproducirati video ili MP3 zapise. Kako izabrati digitalni foto okvir?


Kako izabrati digitalni fotoaparat

Prije izbora odgovarajućeg digitalnog fotoaparata odgovorite na nekoliko pitanja koja će vam pomoći pri sužavanju izbora i olakšati vam donošenje odluke.


Skraćenice objektiva

Objektive izrađuju različiti proizvođači i svaki od njih ima drugačije ime i oznaku. Zahvaljujući tim oznakama možemo relativno jednostavno odrediti koji model je primjeren za određenu svrhu. Ova će vam stranica omogućiti brzo i jednostavno snalaženje među svim tim nazivima.


Kako izabrati objektiv?

Objektiv je leća, odnosno sistem leća koji generira optiki izmijenjene slike koje se potom obrađuju. Tijelo digitalnih zrcalnih fotoaparata (DSLR) bez njih ne može funkcionirati, jer tijelo sliku samo zabilježi, a na senzor ili film ju projicira upravo objektiv. Upravo je zbog toga odgovarajući objektiv tako bitan, jer o njemu ovisi hoće li na slici biti lijepo vidjeti detalje i hoće li biti izoštrena, ili će biti deformirana zbog različitih optičkih defekata (npr. zamućenja fokusa i slično).


Kako izabrati video kameru?

Fotografije imaju svoj čar, ali privlače nas i pokretne slike. Osobito one s video kamera koje su već našle svoje mjesto u brojnim obiteljima. Nekim događajima jednostavno više odgovara video, bez obzira na to imate li malu djecu ili jednostavno uživate u snimanju.