Zabavite vaše male zvrkove: Aktivnosti koje djeca mogu sama savladati

Zbog karantene morate raditi od doma i ne možete se koncentrirati jer vaš mališan neprestano trči oko vas? Ako mislite da vam ponestaje strpljenja, možda će vas inspirirati neke od naših aktivnosti. Djeca će se zabaviti, a i ponešto naučiti.

1. Crtanje i bojanje

Umjetnosti nikad previše! Posebice one koju će stvoriti vaši najdraži. Zato u sobi pripremite mali studio za svojeg Picassa : zaštitite zid i pod plastikom, na nju stavite veliki komad papira, bojice i flomastere i dajte djetetu različite zadaće: Na primjer:

  • savršeni dan,
  • omiljeno mjesto,
  • životinje u životinjskom vrtu,
  • putovanje,
  • baka, djed, teta, stric, prijatelji...

Rezultat uokvirite i objesite na zid, što će motivirati dijete da nastavi stvarati.

2. Lutkarska predstava

Pomislite kako se dijete igra lutkama i dajte mu zadaću da iz svitaka toaletnog papira napravi sve likove. To mogu biti članovi obitelji, prijatelji, junaci iz bajki, životinje…Navečer možete zajedno glumiti u predstavi.

Naš savjet: Ne zaboravite na bake i djedove. Ako su vješti s tehnologijom, pozovite ih putem video poziva i neka kazalište bude u vašoj dnevnoj sobi.

3. Mali asistent

Imate kućni ured? Za mališana nabavite manji stol i opremite ga kao i vašeg. Imenujte dijete svojim osobnim pomoćnikom.

Malim pomoćnicima dajte važnu zadaću:

  • neka datoteke i papire razvrsta prema boji i veličini
  • naoštri sve olovke
  • ili na papiru nacrta prezentaciju svojih plišanih igračaka.

Na stol pomoćnika stavite i kalkulator i poneku igračku.

4. Stolna igra za jednog

Ako je vaše dijete starije, neka igra drušvenu igru namijenjenu jednoj osobi. Možda ćete se iznenaditi, ali ima ih puno. Možda ju i imate u ormaru, a to uopće ne znate, jer uvijek igrate sa više ljudi – provjerite naslovnicu igre. Tinejdžeri bi pak mogli igrati zabavne igre i putem mobilnih telefona ili računala.

5. Inventura igračaka

Ako vaše dijete doma ima pune kutije igračaka, vrijeme je da ih malo pospremite. S puno igračaka se možda više ni ne igra, zato samo nepotrebno zauzimaju prostor i hvataju prašinu. Djetetu dajte odgovornu zadaću: neka samo razvrsta igračke i pospremi one koje više ne koristi. Istovremeno mu dajte do znanja da to nije kazna, već odraslo ponašanje, a višak igrački možete darovati nekoj dobrotvornoj organizaciji.

6. Inventura garderobe

Kao i kod razvrstavanja igračaka, neka dijete samo razvrsta garderobu. Neka zadrži samo one komade odjeće koje još nije preraslo, u kojima se dobro osjeća i koji mu se sviđaju. Ako roba nije oštećena, nakon karantene ju dajte drugoj djeci.

7. Bunker

Ova je aktivnost jednostavna: djetetu pustite da u kući izgradi skrovište i dajte mu što god želi. Trebat će mu stolice, deke i pokrivači, jastuci… U bunker može ponijeti i knjige, grickalice za višesatnu zabavu! Nakon nekog vremena možete počistiti nered, a vaše će se dijete zabavljati traženjem najboljeg materijala.

8. Dječja knjiga

Vaš pratitelj ima puno slikovnica, ali je li ikada sam nacrtao slikovnicu? Neka to napravi. Treba samo nekoliko listova papira i ideju o tome što želi nacrtati. Neka vaše dijete dobro razmisli o razvoju priče i neka nacrta svaku situaciju. Nakon toga njegov rad pričvrstite spajalicom, gotovo kao pravu knjigu i stavite ga na počasno mjesto u knjižnici. Ova aktivnost mogla bi potrajati i cijeli dan, a dijete će tako naučiti stvarati priču i razmišljati o tijeku događanja. 😊

9. Aplikacije za posao

Starija djeca možda znaju više o mobilnim telefonima i aplikacijama od vas. Neka, dakle, naprave veliko istraživanje i sastave popis 10 aplikacija koje će vam olakšati posao. Možda ćete se i iznenaditi time koliko vam uistinu mogu pomoći.

10. Puzzle

Imate li u ormaru tisuće dijelova slagalice koju ste spremili za svaki slučaj? Sada je stiglo vrijeme izvanrednih okolnosti. Slagalice će zasigurno zabaviti djecu i pomoću njih moći će vježbati strpljivost. Nakon toga, uokvirite završni rezultat kako biste ih i dalje motivirali.

>> Slagalice ćete pronaći na MALL.HR. <<

11. Didaktičke igračke

Ako ništa od ovoga što smo nabrojali ne uspije, igrajte na sigurno i nabavite malenu didaktičku igračku. Zahvaljujući ovim igračkama, djeca kroz igru:

  • upoznaju boje i oblike
  • razvijaju logičko razmišljanje, motoriku i koordinaciju.

>> Didatkičke igračke možete kupiti na MALL.HR <<

Ne zaboravite – sigurno i pouzdano dostavit ćemo vam sve što trebate da ostanete doma i da se osjećate dobro i sigurno. #ZajednoUSvemu.