7 savjeta koji će vam pomoći da budete učinkoviti i kada radite od doma

Kada radite od doma ne morate svakodnevno putovati na posao, ali postoje stvari koje vam mogu otežati rad. Pročitajte savjete o tome kako izbjeći smetnje i rastresenost kada posao obavljate kod kuće.

1. Ponašajte se kao da idete na posao

Nemojte ležati u krevetu pola sata duže zbog toga što ne morate ići na posao. Držite se rutine na koju je vaše tijelo naučeno. Nemojte ostati cijeli dan u pidžami samo zato što vas nitko ne može vidjeti :-). Održavanje radnih navika pomoći će vam razdijeliti vrijeme za posao.

Odredite koju odjeću nosite doma, a koju na poslu. I kada vam se ne da ili se osjećate loše, preobucite se, čak i ako to znači samo da ste promijenili majicu.

Naš savjet: Ako ste na poslu uređeni i navikli ste na formalniju odjeću, pokušajte to napraviti i kod kuće. Ne morate obuti cipele na petu ili obući odijelo, ali možete barem obući haljinu ili košulju. To će vam dati motivaciju i snagu za nastavak rada.

2. Odredite svoj prostor za rad

Nemaju svi privilegij odvojenog ureda kod kuće, a posebno ako i vaš partner radi od doma.

Unaprijedite svoj prostor za rad kako biste se tamo osjećali ugodno. Na primjer, može pomoći biljka u lončiću ili okvir s vašom omiljenom slikom.

Naš savjet: Uzmite barem nekoliko stvari sa svojeg uredskog stola i dodajte ih svojem stolu kod kuće. Tako ćete se lakše usredotočiti na obavljanje posla.

Pogled na biljke umiruje, zato u blizinu svog radnog mjesta stavite barem jedan cvijet.

3. Pomislite na svoja leđa

Kauč ili omiljeni naslonjač odličnai su za e-poštu s tableta ili jednosatni odmor s knjigom. Ako pak tamo provedete osam sati dnevno, vaša vam leđa neće biti zahvalna. Potražite mjesto gdje možete sjediti uspravno u pravilnom položaju.

>> Potražite stolicu koja će vam pomoći da sjedite u pravilnom položaju. <<

4. Planirajte svoj dnevni raspored

Prije početka prvog većeg zadatka odredite što želite postići.

 • Budite realni o svojim mogućnostima,
 • Dajte prednost najbitnijim zadacima
 • Pustite nešto vremena za neočakivane zadatke, koji se kroz dan mogu naći na vašem stolu.

5. Poslovni vs. privatni život

Nemojte započeti dan čitanjem e-mail poruka dok ste još zaspani ili provjeravanjem stanja narudžbe prije nego što odete na spavanje. Nemojte čitati vijesti tijekom radnog vremena ili, u najboljem slučaju, između završenih zadataka, kako vam ne bi odvukle pažnju.

Kada radite od doma, dosljedno odvojite mjesto u kojem radite od onog u kojem provodite slobodno vrijeme.

6. Uvedite točno određeni raspored

Svaki dan počnite i završite s radom u slično vrijeme. Tako se izognete delu, da bi videli, ko bodo sodelavci vedeli, kdaj ste dohodki.

Rad od doma je odlična prilika za slušanje našeg tijela. Ako znate da pola sata nakon ručka ne možete raditi, odmorite se i poslijepodne uzmite pauzu za ručak od pola sata. Kod kuće vas kolege neće poprijeko gledati ako ne budete cijelo vrijeme sjedili za računalom.

Ako imate djecu, spojite vaše radno vrijeme s njihovom rutinom. Zahvaljujući ustaljenom redu, možete jasno odrediti vrijeme odmora, zabave i rada.

Naš savjet: Olakšajte vremensku orijentaciju i najmlađim članovima kućanstva. Nacrtajte položaj kazaljki sata i slici dodajte vrijeme aktivnosti. Mališani tako neće morati stalno ispitivati kada se mogu igrati, ići u vrt ili kada je vrijeme ručka.

7. Udaljite se od događanja u vašoj okolini

Nekada pomaže nekome zatvoriti vrata ili koristiti čepiće za uši. Još bolje su kvalitetne slušalice. U najboljem slučaju, potražite one koje imaju funkciju smanjenja buke ili aktivnog suzbijanja zvukova iz okoline. Takve slušalice obuhvaćaju zvukove iz okoline i aktivno stvaraju zvučni val koji poništava buku izvana.

>> Slušalice možete pronaći na MALL.HR. <<

Mane rada od doma

Čak i ako stvorite idealno radno okruženje, rad od doma može imati više iskušenja od rada u uredu. Obratite posebnu pažnju na sljedeće situacije:

 • Gubitak samokontrole – kod kuće vam šef ne stoji za leđima i možete se lakše sakriti od kolega kojima ste obećali izvještaj ili sastanak. Zato se pridržavajte određenih prioriteta u poslu i zadaća koje morate obaviit.
 • Ometajući elementi – bez obzira na to radi li se o drugim članovima kućanstva, hrpi rublja ili kvaki na vratima koju morate popraviti, mentalno se odvojite od bilo čega što nije povezano s poslom.
 • Nepoštivanje radnog vremena - svoje slobodno vrijeme proživljavate s puno prekovremenog rada ili, upravo suprotno – ne ispunjujete svoje dužnosti na način da stalno bježite od nedovršenog posla. Odredite svoje radno vrijeme i u potpunosti se usredotočite.
 • Odvanje od tima - kada ne budete u neposrednom kontaktu s kolegama, bit ćete manje motivirani za dobro obavljanje posla. Zato svaki dan razmijenite i nekoliko osobnih poruka iz kućnog ureda, poput pauze za kavu ili kada ujutro dođete u »ured«.

Naš savjet: S online video pozivima odradite kratke sastanke s kolegama bez razgovora o poslu. Na primjer, zajedno popijte popodnevnu kavu i razgovarajte kao da se nalazite u kuhinji na poslu.

>> Uživajte u video pozivima sa super računalima koja možete pronaći na MALL.HR. <<

Prednosti rada od doma

Kućni ured, bio on obavezan zbog karantene ili dobrovoljan, odlična je prilika za završavanje dugoručnih projekata ili stjecanje novih znanja zbog sljedećih razloga:

 • Kolege vas ne ometaju – nakon svakog prekida treba nam vremena da se ponovno usredotočimo na zadatak ispred nas. To snažno utječe ne samo na vrijeme koje vam treba da završite zadatak, već i na njegovu kvalitetu.
 • Sami odaberete radnu sredinu – mjesto na kojem ste najproduktivniji obično ne uključuje 20 drugih ljudi, zato većina onih koji rade u uredu radi bolje kada radi u kućnom uredu ili vani na vrtu.
 • Radiš onda kada si najproduktivniji - netko je noćna ptica, a netko ranoranilac. Svatko od nas je najproduktivniji u različitim djelovima dana. Zato, na primjer, radni dan noćne ptice nikad ne počinje u 7 sati ujutro, već poslijepodne ili navečer. To u uredu obično nije moguće.
 • Morate se suočiti s neuobičajenim situacijama – vaš je zadatak preživjeti video poziv s desetak kolega ili potražiti način kako učinkovito predstaviti svoje ideje u tvrci koja je raširena diljem države. Ovo je idealna prilika da izađete iz zone komfora i isprobate nove alate.

Ovdje ćete pronaći sve što vam treba za udoban rad od doma: ZAJEDNO RADIMO I UČIMO KOD KUĆE