Akumulatorske bušilice-odvijači na zalihi

Svatko od nas povremeno treba nešto zaviti, sastaviti ili popraviti kod kuće. Stoga niti jednom domaćinstvu ne bi trebali nedostajati neki osnovni alati, poput bežične bušilice ili bežičnog odvijača. Specifičan izbor alata ovisi o vašim potrebama.

Pokaži više

Koje su razlike između bežične bušilice i bežičnog odvijača?

Bežične bušilice

Prikladni su za bušenje:
 • drva
 • plastike
 • metali i slični materijali.
Nije baš pogodno za:
 • redovito bušenje zidova (niskog kapaciteta),
 • česte zavrtnje (veća težina i dimenzije)

Bežični odvijač

Prikladni su za:
 • odvijanje
Nije pogodno za:
 • bušenje zidova i drugih tvrđih materijala (mali kapacitet).

Na što se treba usredotočiti pri odabiru bežične bušilice ili bežičnog odvijača?

Važni su aspekti koje treba uzeti u obzir pri odabiru: kakovost, oblikovanje konstrukcije, tip motorja, zmogljivost, baterija, vrtljaji, polnjenje, udarna funkcija, vpenjalna glava, dodatna oprema i posljednje, ali ne najmanje bitno cijena.

1. Konstrukcija

Dobro dizajnirana konstrukcija i ispravan ergonomski oblik bušilice, zajedno s težinom alata, važniji su nego što se čini. Ako kupite iznimno snažnu bežičnu bušilicu ili bežični odvijač, što nije prikladno, nećete rado raditi s njom.

→ Usredotočite se na proizvode gotovog oblika, koji su savršeni za vašu ruku, odaberite materijal koji apsorbira udarce (kombinacija tvrđe plastike u okviru proizvoda i mekših materijala u području držanja), a ne zaboravite ni težinu proizvoda. Što je težina manja, to je bolje. Prosječna i optimalna težina bežičnih bušilica je 1,7 kg, a bežičnih odvijača 1 kg.

2. Vrsta motora

Postoje dvije vrste motora za bežične bušilice i bežične odvijače:

 • Klasični elektromotori – najčešći oblik, nalaze se u većini jeftinijih alata, ugljične četkice su potrebne za stvaranje napetosti, a potrebno ih je periodično zamjenjivati.
 • Električni motori bez četkica – moderna tehnologija, koja se koristi posebno u srednjem i gornjem cjenovnom rangu, ne zahtijeva ugljične četke, što smanjuje troškove i učestalost kvarova.

Prednosti i slabosti klasičnih motora

+ niža nabavna cijena - zastarjela vrsta motora
+ najčešće se koristi - osjetljiv na neuspjeh
- ugljične četke treba zamijeniti

Prednosti i slabosti motora bez četkica

+ moderna tehnologija - viša cijena
+ veća kvaliteta, otpornost i trajnost - više elektronike u motoru
+ zamjena ugljikovih četkica nije potrebna
+ niži operativni troškovi
+ manja potrošnja baterije

3. Baterija, napon i performanse

Baterija je središnji dio bežičnog alata. O tome ovisi kapacitet bežične bušilice ili bežičnog odvijača. Stoga cijenu cjelokupnog proizvoda prvenstveno određuje vrsta baterije.

Važniji su parametri akumulatora vrsta, kapacitet i napon.

Prednosti i nedostaci Ni-Cd baterija

+ jeftinije su - zastarjela vrsta baterije
- niski kapacitet
- kraći vijek trajanja

Prednosti i nedostaci Ni-Mh baterija

+ najčešće se koristi - niski napon
+ dvostruko veći kapacitet u odnosu na Ni - Cd baterije

Prednosti i nedostaci Li-Ion baterija

+ moderan funkcionalni tip - viša cijena
+ kvaliteta
+ manja masa
+ veća snaga
+ veći kapacitet

Napon

Napon je električna količina izražena kraticom V (izmjereno u voltima). Što je napon veći, to će veći biti i kapacitet bušenja. Snažnije bušilice također trebaju veći napon. Veći napon znači i višu cijenu proizvoda. Za standardnu kućnu upotrebu napon oko mora biti dovoljan 15 volti.

Kapacitet

Kapacitet baterije označen je kraticom Ah (izmjereno u amper satima). Jednostavno možemo reći da što je veći kapacitet baterije, to duže možemo koristiti i bušilicu.

 • Kapaciteta1,3 - 1,5 Ah dovoljna za kućnu upotrebu
 • Kapaciteta1,5 - 3 Ah pogodan je za redovitu upotrebu slobodnog vremena
 • Kapaciteta iznad 3 Ah pogodan je za redovitu upotrebu slobodnog vremena
SAVJET!

Zapamtite, sigurno se isplati kupiti barem dvije baterije. Za neke proizvode dvije su baterije u kompletu. To će vam omogućiti rad bez potrebe da čekate između da napunite bateriju.

4. Punjač baterije

Bez punjača neće raditi. Punjač se koristi za punjenje prazne baterije. U velikoj većini slučajeva, punjač je dio kompleta.

Postoje dvije vrste punjača:

 • Klasični punjači – prosječno punjenje baterije u 3 do 5 sati.
 • Punjači za brzo punjenje – omogućuju vam punjenje baterije u rekordnom vremenu, što je često manje od 1 sata.

5. Brzina i okretni moment

Uz pažljiv rad, također ćete moći cijeniti sposobnost promjene brzine.

 • Jednokratne bežične bušilice - ne dopuštaju promjenu brzine. Obično imaju oko 500 vrtova. / min.
 • Dvije brzine bežičnih bušilica – imaju dvije faze regulacije brzine. Niža brzina je pogodna za odvijanje, a veća za bušenje. Najveća brzina je oko 1600 o / min. / min.
 • Višebrzinske bežične bušilice –veća brzina obično je dostupna s profesionalnim alatima gdje je potrebna preciznija regulacija za veći broj različitih zadataka.

Okretni moment

Pravilno podešavanje zakretnog momenta omogućava potpunu kontrolu snage bežičnog bušilice. U većini slučajeva možete birati između nekoliko razina. Općenito je prihvaćeno da se za vijačenje koristi manja brzina, ali zakretni se moment može povećati tijekom bušenja.

6. Stezna glava

Steznik je dio okvira za bušenje, u koji umetamo bušilice, čepove i druge dodatke koji su namijenjeni za tu svrhu.

Poznamo dvije najčešće vrste steznih glava:

 • Glava za bušenje s brzim otpuštanjem – jednostavan i produžen način pričvršćivanja odgovarajućeg pribora na alat rukom i pri malim brzinama koji rotiraju glavicu.
 • Stezna glava s vretenastom bravom – ova vrsta stezne glave omogućava zatezanje pomoću posebnog stezaljka u stanju mirovanja.

7. Udarna funkcija

Možete pronaći funkciju udara u skupljim i snažnijim bežičnim bušilicama. Koristite ga pri bušenju zidova, ali to još uvijek ne može u potpunosti zamijeniti klasičnu električnu bušilicu. Ova značajka vam neće trebati pri bušenju materijala kao što su metal ili drvo.

8. Dodatna oprema

Uz neke vrste bežičnih bušilica naići ćete na dodatne značajke koje će vaš posao učiniti lakšim i ljepšim. Evo nekoliko savjeta na koje morate imati na umu pri odabiru.

 • Torbica za nošenje - omogućava vam da svu potrebnu opremu imate na jednom mjestu.
 • LED žarulja - na glavi bežične bušilice, osigurava dovoljnu količinu svjetla.
 • Viseća petlja - ovo je posebno točno kada se bežična bušilica često zamjenjuje drugim vrstama alata.

9. Cijena

 • 150 - 750 HRK je cijena alata dovoljna za povremene jednostavne radove, obično ima niži kapacitet i veću masu, napon se kreće između 12 i 14 V.
 • 750 – 1900 HRK je cijena bežičnog bušilice za redovitu upotrebu, njegova težina je nešto niža, a kapacitet je veći, napon se kreće između 14 i 18 V.
 • 1900 – 3800 HRK je cijena profesionalnog alata za svakodnevno korištenje s najkvalitetnijim baterijama, funkcijom brzog punjenja, šok funkcijom i podešavanjem brzine s više brzina, napon se kreće između 16 i 18 V.
SAVJET!

Još uvijek niste sigurni koju bežičnu bušilicu ili bežični odvijač odabrati? Pogledajte naš detaljni vodič "Kako izabrati bežični odvijač i bežične bušilice", gdje odgovaramo na detaljnija pitanja o alatu.

 • Dostupnost
  Na zalihi
  ×
Einhell akumulatorski odvijač TE-CD 18 Li (2 baterije)
2x

Einhell akumulatorski odvijač TE-CD 18 Li (2 baterije)

1.429 Kn

Samostalna bušilica/odvijač, s dvije baterije uključene. Einhell TE-CD 18 Li prikladan je za normalan rad u kući, garaži ili radionici, a s visokim maksimalnim zakretnim momentom od 48 Nm prikladan je i za teže poslove. Ima ugrađenu radnu svjetiljku i remen za nošenje.

Dostava MALL
-8%
Black+Decker akumulatorska bušilica BDCDC18BAFC
69x

Black+Decker akumulatorska bušilica BDCDC18BAFC

1.059 Kn
973,90 Kn
Odlična cijena

Black&Decker akumulatorska bušilica BDCDC18BAFC-QW je snažan i brz alat, omogućava bušenje drva, metala i drugih materijala. Nudi 10 postavki zakretnog momenta. Opremljena je gumenim rukohvatom za mekano prianjanje i sigurnu i udobnu uporabu. Isporučuje se s praktičnim kompletom pribora od 80 komada.

Dostava MALL
-27%
BOSCH Professional akumulatorska bušilica GSR 120 LI (06019G8000)
110x

BOSCH Professional akumulatorska bušilica GSR 120 LI (06019G8000)

896 Kn
646,90 Kn
Odlična cijena

Akumulatorska bušilica/pokretač napaja se 12 V li-ionskom baterijom i ima funkciju 2 u 1 za bušenje i odvijanje vijaka. Podesivo podešavanje brzine. LED svjetiljka za bolju vidljivost Sustav elektroničke zaštite stanica za zaštitu ćelija baterije. Mogućnost zakretnog momenta 20 + 1. Opseg zatezne glave je 1,5 – –10 mm Paket uključuje 2× 2 Ah baterije, punjač i futrolu.

Dostava MALL
-11%
BOSCH Professional GSB 180-LI akumulatorska udarna bušilica odvijač (06019F8307)
55x

BOSCH Professional GSB 180-LI akumulatorska udarna bušilica odvijač (06019F8307)

1.207 Kn
1.069,90 Kn
Odlična cijena

Akumulatorski kombinirani odvijač radi na 18 V-liionskoj bateriji i ima postavku varijabilne brzine. LED svjetiljka za bolju vidljivost Sustav elektroničke zaštite stanica za zaštitu ćelija baterije. Mogućnost zakretnog momenta 20 + 2. Opseg zatezne glave je 1,5 – –13 mm Paket uključuje 2× 2 Ah baterije, punjač i futrolu.

Dostava MALL
Iskra akumulatorska bušilica ML-CD92-180
189x

Iskra akumulatorska bušilica ML-CD92-180

341 Kn

Akumulatorska bušilica Iskra ML-CD92–180 ima 18 V 1,5 Ah Li-Ion bateriju, okretni moment do 18 Nm, LED svjetiljku i kapacitet bušenja do 18 mm u drvo i 7 mm u metal.

Dostava MALL
Einhell akumulatorska bušilica TC-CD 18/35 Li-Solo (4513927)
13x

Einhell akumulatorska bušilica TC-CD 18/35 Li-Solo (4513927)

269 Kn

Einhell predstavlja novog člana obitelji Power X-Change. TE-CD 1835 Li-Solo bežična bušilica je snažni, praktični i nezamjenjivi svestrani stroj za svaki dom, radionicu i garažu. Isporučuje se bez baterije i punjača.

Dostava MALL
Iskra akumulatorska bušilica ML-CD92-144
24x

Iskra akumulatorska bušilica ML-CD92-144

305 Kn

Akumulatorska bušilica Iskra ML-CD92–144 ima 14,4 V 1,5 Ah Li-Ion bateriju, okretni moment do 15 Nm, LED svjetiljku i kapacitet bušenja do 16 mm u drvo i 6 mm u metal. Priložen punjač.

Dostava MALL

Akumulatorske bušilice i bežični odvijači

Znate li koja bi sada trebala biti svojstva bežičnog odvijača ili bežične bušilice koje ćete kupiti?

Na internetskoj trgovini MALL.HR naći ćete bogatu ponudu bežičnih bušilica/odvijača. Možete birati između mnogih popularnih i dokazanih marki kao što su Einhell, Black&Decker, Iskra, Bosch, Metabo, Stanley, DeWalt i puno drugih.

S pravim alatima moći ćete realizirati ideje kojih se niste usudili ili čak sanjali.

^ Na vrh

U kategoriji povoljnih bežičnih odvijača/bušilicapronaći ćete najjeftinije proizvode sortirane po cijeni.