Kako izabrati inline role?

Inline role su savršeni partner za slobodno vrijeme – prilikom kretanja na svježem zraku ćete se opustiti i ujedno uživati u sportu. Odaberite inline role koje će vam odlično prianjati i koje će biti stabilne i u najoštrijem zavoju.

Za rekreativno uporabo vam bodo zadostovali cenejše fitnes rolerje

Za rekreativnu upotrebu bit će vam dovoljne jeftinije fitnes role

Koju vrstu inline rola izabrati?

Najprije odgovorite na pitanje hoćete li role upotrebljavati nekoliko puta godišnje ili često, kao prijevozno sredstvo. Hoćete li pokušati izvoditi trikove na U-rampi ili vam je važnija brzina? Svaka vrsta rola, naime, nudi drugačiji doživljaj vožnje. U osnovi se role dijele na rekreacijske role i sportske inline role, a vrstu rola odaberite prema svom načinu vožnje.

Fitnes inline role

Njihova konstrukcija je već predodređena rekreativnim aktivnostima i jednostavne su za korištenje. Kod izbora obratite pažnju na tvrdoću i promjer kotačića jer to utječe na brzinu i udobnost vožnje. O samim kotačićima ćemo detaljnije govoriti u nastavku.

 Ženski inline rolerji za začetnike in srednje napredne

Ženske inline role za početnike i srednje zahtjevne korisnike

Role za inline hokej

Njihova konstrukcija podsjeća na klizaljke za hokej i nisu primjerene potpunim početnicima. Cipela je viša, izrađena od prošivene kože i može se jako zategnuti. Kotači omogoćuju jako brze promjene prilikom kretanja i računaju na značajne klizačke sposobnosti korisnika.

SAVJET: Volite i klasično klizanje na ledu? Kupite role s posebnom dvostrukom konstrukcijom kod kojih zimi možete namjestiti oštricu, a ljeti kotačiće.

Profesionalne (speed) inline role

Možete ih koristiti kod brzog ili natjecateljskog klizanja. Dugi i aerodinamični okvir rola u sebi krije čak pet kotačića i pričvršćen je za cipelu s niskim gležnjem. Cipela je tvrda (fiksirana)kako bi služila kao potpora nozi, ali je ujedno i meka. Zbog toga se njima možete odvesti daleko bez velikog napora.

Cipelu morate dobro rashodati i prilagoditi vašoj nozi. Prije kupnje pažljivo ocijenite svoje sposobnosti jer su role iznimno brze i teže je kočiti njima.

 Pri tekmovalnih rolerjih je material čevlja oblikovan po nogi tekmovalca

Agresivne inline role

Koriste ih ljubitelji trikova i skokova tijekom vožnje po ogradi, rampama i mostovima. Mogu izdržati »grube« manipulacije i ekstremno opterećenje zbog štitnika klizne zone (klizača). Kotačići su mali i ugrađeni u fiksni okvir, čime postaju otporni na ogrebotine.

Outdoor inline role

Omogućuju vožnju po neravnim površinama ili na travi. Lahko ćete ih prepoznati jer imaju dva gumena kotačića s niskim otporom kotrljanja i težinom.

Kako izabrati kotačiće i druge dijelove inline rola?

Veličina kotačića

Kotačići su najvažniji čimbenik koji utječe na izvedbu rola. Promjer kotačića mjeri se na najširem dijelu i izražava se u milimetrima (mm) sa strane kotačića.

  • Veliki kotačići su brzi i primjereni nekvalitetnim površinama, ali stojite više u odnosu na površinu, što može pouzročiti osjećaj nestabilnosti.
  • Maleni kotačići osiguravaju bolje svladavanje i stabilnost. Njihova mana je manja brzina.

Mane jedne ili druge veličine mogu se djelomice smanjiti tvrdoćom ili mekoćom kotačića. Moguće je i kombinirati kotačiće s različitom tvrdoćom na jednoj roli i međusobno ih pomicati zbog jednakomjernog trošenja.

Naprednost Veličina kotačića
Početnici 78–80 mm
Napredni 82–84 mm

Tvrdoća kotačića

Kotačići su većinom napravljeni od poliuretana – plastičnog materijala čija se tvrdoća može mijenjati. Mjeri se urometrom i kreće se od 0 za najmekše do 100 za najtvrđe.

  • Mekani kotačići so sporiji, ali jako dobro drže smjer u zavojima (dobro prianjaju) i zbog toga su primjereni za korištenje na otvorenom ili na slabijem terenu(mekoća pribl. 74A).
  • Tvrdi kotačići (najmanje 85A) su brži, ali prenose više titraja na okvir i potom na cipele te slabije prianjaju. Primjerniji su, dakle, za unutarnje prostore poput unutarnjih klizališta ili za posebne površine namijenjene inline klizanju.

Ležajevi

Ležajevi utječu na brzinu i na osjećaj vožnje. Radi se o parametru kod kojeg nije moguće »odrediti« kvalitetu. Kod višeg cjenovnog razreda koriste se tzv. »točni« ležajevi koji su označeni: ABEC-1, ABEC-3, ABEC-5 ili ABEC-7 i manje. Međutim, budite oprezni, ova oznaka označuje samo preciznost proizvodnog standarda ležajeva. Ne govori ništa o korištenim materijalima. Jedino mjerilo prilikom izbora u ovom slučaju je cijena.

Dužina i materijal okvira (oštrice)

Radi se o drugom kriteriju iz kojega može proizaći način vožnje. Okvir se koristi za pričvršćivanje kotačića na cipelu.

  • Duži okvir je idealan u primjeru vožnji izdržljivosti, kada radite na općoj fizičkoj kondiciji i vaš je stil vožnje »ravno naprijed«.
  • Kraći okvir omogućuje lakše svladavanje. Bolje izvodite trikove, vožnju unatrag i slično.

I kvalitetu okvira je teško ocijeniti, glavni pokazatelj je opet cijena. Puno pažnje pridodajte tome kako je okvir (oštrica)s kotačićima pričvršćen na cipelu. Kod skupljih modela koristi se pričvršćivanje pomoću vijaka, što je dobro za čišćenje i potencijalno prilagođavanje okvira. Kod ostalih rola je oštrica usidrena zakovicama. Kod tih najjeftinijih vrsta je zalijepljen ili samo utisnut kao dio cipele.

Vrsta i veličina cipele

Zadaća cipele je da nozi i gležnju osigura stabilnost. Obično ima dva dijela - ovojnicu koja obavija vaše stopalo i podršku koja obavija gležanj. Najčešće se radi o plastici koja je na različite načine ojačana i prozračivana za maksimalnu udobnost.

Inline role je

uvijek bolje kupiti za pola ili cijeli broj veće kako bi noga u rolama mogla biti obuvena u deblje čarape, a osim toga, noga zbog opterećenja uvijek može malo nateći. Neke cipele imaju odstranjiv uložak, često s elementima za omekšavanje koji spriječavaju vibracije (npr. razni gel ulošci ispod pete).

Kod dječjih inline rola je situacija malo kompliciranija. Neki proizvođači izrađuju role s podesivom dužinom cipele u rasponu od pribl. 3–4 broja. Bitno je proučiti mehanizam, veličina cipele ne smije se mijenjati sama od sebe. Budući da se radi o dječjoj nozi, uvijek odaberite role priznatih proizvođača.

Najbolji pokazatelj koji će vam pomoći u izboru pravilne veličine inline rola je veličina izražena europskim sustavom označavanja EUR:

US UK EUR Dužina u mm
5 4 36,5 230
5,5 4,5 37 235
6 5 38 240
6,5 5,5 38,5 245
7 6 39 250
7,5 6,5 40 255
8 7 40,5 260
8,5 7,5 41 265
9 8 42 270
9,5 8,5 42,5 275
10 9 43 280
10,5 9,5 44 285
11 10 44,5 290
11,5 10,5 45 295
12 11 45,5 300
12,5 11,5 46 305
13 12 47 310
13,5 12,5 47,5 315
14 13 48 320
14,5 13,5 48,5 325
15 14 49 330

Upozorenje! Kod rola marke NIKE je tabela drugačija:

Veličina Nike Veličina EUR Veličina UK
5 36,5 4
6 38 5
7 39 6
8 40,5 7
9 42 8
10 43 9
11 44,5 10
12 45,5 11
13 47 12

SAVJET: Neka vaša noga bude u cipeli barem 20 minuta, nakon čega provjerite koliko cipelu možete stegnuti. Očekujte da će se s vremenom cipela, vezice i vrpce rastegnuti.

Zaštitna oprema

Inline klizanje je kao način rekreacije jako siguran sport, no korištenje kacige je prijeko potrebno. Ništa vas ne ugrožava više od toga da ju ne stavite na glavu. Kacigu kupite zajedno s rolama i pazite na kvalitetu i materijal koji će vam odgovarati.

Koriste se i štitinici za potkoljenice, koljena, kukove/trticu, laktove, zapešće. Štitnici moraju imati barem četiri trake za vezanje – npr. dvije iznad koljena (jednu široku kako ne bi stezala) i dvije ispod njega. S unutarnje strane može se nalaziti anatomski oblikovan uložak, a po ostatku ruba obavezno je kvalitetno omekšavanje.

Stavite sve štitnike i simulirajte pad. Jednostavno padnite cijelom težinom i pratite jeste li na nekom zaštićenom dijelu osjetili bol. Na mjestu na kojem ju osjećate morate upotrijebiti drugu vrstu štitnika.

Štitnici su dostupni u veličinama S, M, L, XL, a kod odabira je odlučujuća visina osobe:

  • S – do 120 cm
  • M – 120–160 cm
  • L – 150–190 cm
  • XL – 180–200 cm

Inline role

Inline dodaci