Kako izabrati pravi šator?

Šator na putovanjima postaje vaš drugi dom. U njegovu je kupnju potrebno investirati, ali će vam, ako ga pravilno izaberete, služiti dugi niz godina. Kako dakle izabrati pravi šator za vaše dogodovštine i udoban odmor?

 Kje boste šotor uporabljali je prvo vprašanje, na katerega je treba odgovoriti

Kdje ćete koristiti šator?

O tome ovisi težina šatora. Idete li automobilom na festival, praznike pokraj jezera ili kampiranje na hrvatskoj obali, težina i nije tako bitna. Namjeravate li pak šator nekoliko dana nositi u ruksaku, osjetit ćete svaki dodatni gram.

Šator za 2-3 otežat će vam ruksak za najviše 3,5 kg, što i nije puno. Najlakši šator na svijetu teži približno 800 grama.

Za koliko osoba?

Čak i ako namjeravaju putovati samo dvije osobe, nije potrebno tražiti šator isključivo samo za dvije osobe. Zamislite si situaciju u kojoj ćete zbog kiše u šatoru morati preživjeti pola dana igrajući karte – malo više prostora sigurno neće biti naodmet Isto tako ćete nakon cjelodnevne borbe s brdovitim terenom u obući za planinarenje biti zadovoljni ako budete mogli leći bez da svojem sustanaru priuštite udarac laktom.

Prostor u obliku »jedne osobe više« može biti koristan i tada kada zbog sigurnosti ili prilikom lošeg vremena želite svoje stvari pospremiti u šator Ne zaboravite ni na prvu smjernicu i pronađite kompromis između veličine prostora i težine šatora.

Kod većeg broja osoba ne zaboravite i na više ulaza. To će znatno povećati vašu udobnost onda kada svi sustanari budu išli na spavanje ili budu ustajali u različito vrijeme.

 V šotoru za tri se dva sostanovalca naspita udobno tudi z nahrbtnikom.

U šatoru za troje dva se sustanara mogu udobno naspavati čak i s ruksakom.

Koliko veliki šator kupiti?

Prilikom izbora, usredotočite se na sve parametre - dužinu, širinu i visinu šatora. Kod većih šatora još posebno ne zaborabvite pogledati nacrt kako biste znali radi li se o dimenzijama prostora za spavanje ili veličini cijelog šatora. Na slikama proizvođača naći ćete pojašnjenje o tome koji je dio šatora namijenjen spavanju.

Pravilna veličina šatora ne postoji – izaberite šator koji vam je udoban. Dužinu uvijek odredite prema najvišoj osobi iz grupe kako nitko ne bi spavao skvrčenih nogu. Visini te osobe dodajte najmanje 25 centimetara - to će vam omogućiti da prilikom spavanja protegnete prste na nogama ili podložite glavu bez doticanja šatora.

Putujete li sa šatorom pješice, usredotočite se i na dimenzije spakiranog šatora. . Bitno je da ga možete lako spremiti u ruksak ili pričvrstiti pored njega.

Kakav bi trebao biti oblik šatora?

Ponovo nije moguće sa sigurnošću reći koji je oblik najbolji. Međutim, oblik je povezana s predhodnom natuknicom. Naročito kod manjih šatora se usredotočite na njihov oblik. Višim ljudima prestrme stranice mogu visjeti tik nad glavom. Rješenje je dovoljno rezerve u veličini šatora ili izbor drugačijeg oblika.

U kampu ćete čak i kod pješačenja po planinama željeti imati pretprostor. Neki između njih (posebno u većim šatorima) imaju i vlastitu podnu oblogu, dovoljno su visoki i jamče ugodan prostor za zajedničko druženje unatoč kišnom ili sunčanom vremenu. Veći pretprostor je idealan i kao prostor za pohranu stvari, kao na primjer bicikla.

Kod manjih šatora, pretprostor je sastavljen od produženog krova (vanjski zaštitni sloj šatora. No, i takvi prostori koji ispod nisu izolirani mogu biti korisni. U njega možete spremiti ruksake, ili, ako zbog vremena ne možete kuhati, u njemu možete s velikim oprezom koristiti kuhalo za vodu.

Celodnevne aktivnosti na počitnicah nas izčrpajo. Privoščite si zato udoben počitek.

Cjelodnevne aktivnosti na praznicima nas izcrpe, zato si priuštite udoban počinak.

Koliko visok treba biti vodeni stupac?

Vodeni stupac označuje nepremočljivost materiala. U našim uvjetima bit će vam dovoljan vodeni stupac 2.500 mm. Idete li u planine, gdje će šator bit vaše jedino sigurno suho utočište, birajte između šatori s vodenim stupom 4.500 mm.

S vodenim stupcem je povezana i propusnost. Što je vodeni stupac materijala viši, više zaštitnih slojeva ima i teže propušta zrak u unutrašnjost i iz nje. Zato provjerite imaju li šatori s visokim vodenim stupcem dobro uređen sustav prozračivanja kako vas ujutro ne bi probudila kondenzirana para koja vam kaplje na lice.

Isto tako očekujte i da će se vodeni stupac s vremenom smanjiti. Tome možete stati na kraj pažljivim slaganjem, ali i postavljanjem šatora. Ako je, na primjer, podloga nejednakomjerno rastegnuta, dva će ruba biti pod većim opterećenjem, a materijal će biti prenapet, zbog čega će propuštati više vode.

Ako možete birati, usredotočite se i na boju vanjskog materijala. Ne radi se samo o estetskom elementu – svjetle boje puno bolje propuštaju svjetlost. Ako postoji mogućnost da ćete u šatoru provesti više vremena i tokom dana (primjerice, u slučaju lošeg vremena ili odmora), izaberite svjetlije nijanse. One između ostalog puno bolje odbijaju sunčeve zrake, tako da će u njma u ljetnim mjesecima biti ugodnije.

 V našem podnebju vam bo zadostoval vodni stolpec zunanjega materiala od 2 500 mm.

Za našu klimatsku zonu bit će vam dovoljan vodeni stupac vanjskog materijala 2.500 mm.

Unutarnja podjela i džepovi

Na kraju pomislite i na detalje – u šatorima postoje različiti džepovi. Ako na gornju mrežicu stavite svjetlo, služit će vam kao stropna svjetiljka.

Kod većih ćete šatora ustanoviti da prostor možete podijeliti tekstilnim pregradama i tako si osigurati barem malo privatnosti.

Prije prvog putovanja

Novi šator nikada nemojte prvi put raspakirati tek na odmoru. Obratite pažnju na upute i šator najprije postavite kod kuće, bez stresa ili lošeg vremena. Svaki model može imati različiti način vezivanja i ako vam nešto nije jasno, još jednom pročitajte upute, a palice nikad ne savijajte na silu.

Naučite se šator postavljati brzo, posebno ako planirate putovanje u planine, gdje se vrijeme brzo mijenja i šator puno puta postavljate popraćeni kišom koja tek počinje padati ili već u tami. Svaki član ekspedicije mora znati brzo postaviti šator.