Kako izabrati soundbar?

Želite uživati u kvalitetnom zvuku dok gledate filmove i druge TV emisije, a ne planirate kupujete kućno kino koje zahtijeva zahtjevniju montažu i veća ulaganja? U ovom slučaju je soundbar idealno rješenje za vas! Minimalistički uređaj koji značajno poboljšava doživljaj zvuka! Osim toga, jednostavan je za postavljanje i prostran učinkovito! U našem članku saznat ćete kako soundbar radi i zašto ga je pametno kupiti u kompletu sa subwooferom i kako odabrati uređaj s kojim ćete biti zaista zadovoljni!

Soundbar će vas očarati svojim minimalističkim izgledom i jednostavnim povezivanjem!

Kvalitetno kućno kino zauzima puno prostora (uključuje do 7 zvučnika, koji moraju biti optimalno raspoređeni po prostoriji) i zahtijeva pravilnu instalaciju. Osim toga, troškovi nabave su relativno visoki. Za razliku od kućnog kina, soundbar je pristupačan i može stvoriti kvalitetan surround zvuk koji dolazi s jednog mjesta.

Tražite li uređaj koji značajno nadmašuje kvalitetu zvuka TV zvučnika, ali vam ne treba kvaliteta prave kino dvorane, onda je soundbar idealno rješenje za vas! Koje su njegove glavne prednosti?

  • Moderan izgled i minimalni prostorni zahtjevi.
  • Vrlo jednostavno za povezivanje s jednim kabelom i jednostavno za instalaciju.
  • Omogućuje virtualni surround zvuk.

Kako radi soundbar?

Soundbar ima pravilan oblik uskog i izduženog zvučnika, koji stavljamo ispod televizora. Može biti i njegov sastavni dio subwoofer, koji se bežično povezuje i daje niskofrekventni zvuk (20 – 200 Hz). To su uglavnom bas instrumenti, zvukovi oluje, eksplozija i slično. Ako sanjate o najautentičnijem mogućem filmskom iskustvu, birajte između setova koji uključuju i subwoofer ili ga kupite zasebno.

Dok kućno kino stvara surround zvuk uz pomoć zvučnika raspoređenih po sobi (prednji, iza, u sredini itd.), soundbar omogućuje emitiranje velikog broja različito orijentiranih kanala s jednog uređaja koji zatim dopiru do vaših ušiju sa svih strana. Uređaj koristi akustična svojstva prostorije i zidova od kojih se reflektira zvuk. Na ovaj način postižemo učinak pravog surround zvuka.

Kvaliteta zvuka ovisi o broju kanala kojima je soundbar opremljen!

Broj kanala ima značajan utjecaj na konačno iskustvo slušanja. Kanali su zapravo nezavisni zvučnici koji emitiraju zvukove neovisno jedan o drugom. Jednostavno rečeno – što više kanala, to bogatiji i audio iskustvo će biti šareno. Ovisno o broju kanala, soundbarovi se mogu podijeliti u nekoliko kategorija (prvi broj označava broj kanala, drugi broj subwoofera):

To su osnovni dvokanalni uređaji, bez subwoofera. Ovi modeli prikladni su za nezahtjevne korisnike koji ne žele uložiti previše novca u opremu, ali ipak žele nešto bolji zvuk od onog koji dobivaju s uobičajenim zvučnicima na televizoru.

Set se sastoji od soundbara s dva kanala i najčešće bežičnog subwoofera koji se brine za emitiranje niskofrekventnih zvukova. Ovi su modeli popularni zbog kvalitete zvuka i pristupačne cijene.

Osim 2 bočna zvučnika, imaju ugrađen središnji zvučnik koji savršeno reproducira izgovorenu riječ, a koji je također dio seta subwoofer.

→ Dostupne su i druge verzije soundbar zvučnika – 4.1, 5.1 ali 7.1, koji uključuju vanjske zvučnike za još bolje cjelokupno iskustvo slušanja. Soundbar zvučnici s tri broja (npr. 5.1.2, 7.1.2, itd.) imaju uključen stropni zvučnik (emitira zvuk u smjeru prema gore gdje se odbija od stropa).

Koje su mogućnosti povezivanja i koje bi funkcije trebao imati kvalitetan soundbar?

Jednostavno povezivanje jedna je od glavnih prednosti soundbar zvučnika, tako da obično imate nekoliko opcija za povezati se s telefonom ili drugim uređajima. Također možete koristiti značajke koje olakšavaju rukovanje soundbar zvučnikom.

Wi-fi

Za bežično povezivanje soundbar zvučnika s drugim uređajima.

Bluetooth

Omogućuje uparivanje s drugim uređajima u blizini.

HDMI

Ovaj ulaz se koristi za spajanje na TV.

USB

Možete reproducirati multimedijski sadržaj s vanjskih diskova koje spojite na soundbar.

3,5 Jack

Najčešće se koristi za povezivanje sa slušalicama.

NFC tehnologija

Uređaji se mogu upariti jednostavnim približavanjem jedan drugome.

Multiroom

Omogućuje reprodukciju glazbe iz jednog izvora u nekoliko prostorija istovremeno.

Noćni način rada

Ima sposobnost smanjenja zvukova koji teže probiti kroz zid. Ova značajka će vam trebati ako živite u stanu ili vam dnevna soba graniči s npr. dječjom sobom.

FM prijamnik

Volite li slušati radio, kupite soundbar s kojim možete slušati radio postaje.

Glasovno upravljanje

Za lažje upravljanje naprave.

Performanse soundbar zvučnika ne bi trebale igrati ključnu ulogu u izboru!

Kapacitet je jedan od podataka koji vrijedi provjeriti, ali nije bitan. Samo to trebate znati da je za normalne prostorije optimalni kapacitet 200 - 400 W. Kapacitet utječe na glasnoću soundbar zvučnika može doseći i djelomično i na kvaliteti zvuka, ali to također ovisi o kvaliteti ostalih komponenti i osjetljivost uređaja, stoga nemojte misliti da je izvedba jedini kriterij.

Više informacija: Nemate ili ne želite imati klasične TV ormariće? Ni slučajno! Soundbar možete postaviti na zid zahvaljujući elegantnom nosaču ili stalku!

Često postavljana pitanja o odabiru soundbar zvučnika

Utječu li veličina i oblik prostorije na performanse soundbar zvučnika?

Nažalost, odgovor je da. Trebali biste to uzeti u obzir prije kupnje soundbar zvučnika. Dok su u klasičnim sobama Soundbar zvučnici pravokutnog oblika rade bez problema, morat ćete za prostorije netipičnih oblika ili veće prostorije birati između snažnijih modela. Također, budite oprezni ako živite u kući s tankim zidovima - zvuk bi se mogao širiti vrlo brzo i počeo uznemiravati susjede.

Gdje staviti soundbar?

Soundbar možete postaviti ispod ili pored TV-a. Ako set uključuje subwoofer, postavite ga u blizini televizija, po mogućnosti na podu.

Koje su prednosti Dolby Atmos tehnologije?

Soundbar zvučnici s modernom Dolby Atmos tehnologijom omogućuju visokokvalitetnu 3D reprodukciju zvuka u svakom domu! Hvala vam jedinstvenom tehnologijom i većim brojem zvučnika, doživljaj zvuka bit će još šareniji i autentičniji!