Televizori

Uz izuzetno brz razvoj tehnologije i bogatu ponudu na tržištu, pitanje je: »kako odabrati televiziju?« gotovo na mjestu. Sve dodatne funkcije televizora dostupne danas mogu vam pomoći u odabiru ili vam još više otežati situaciju. Dakle, sažeti ćemo pojedinačne kategorije i vidjeti koji je televizor pravi za vas.

Pokaži više

LED, OLED i QLED televizori

LED televizori (LCD televizori sa LED osvetljenjem)

LED-televizori slični su LCD televizorima, ali zahvaljujući različitoj tehnologiji pozadinskog osvjetljenja mogu se pohvaliti kvalitetom plazma televizora. Poput LCD televizora, oni imaju visokokvalitetni prikaz boja, dulji vijek trajanja i nižu potrošnju energije. Međutim, morate računati s višom nabavnom cijenom.

 • mala potrošnja
 • visokokvalitetni prikaz boja
 • dug vijek trajanja
 • viša cijena
 • lošija kvaliteta slike pod oštrim kutovima

OLED-televizori

Isto kao i plazma televizori OLED televizori ne koriste tehnologiju pozadinskog osvjetljenja, pa pružaju bolju sliku iz nekoliko različitih kutova, izraženiju crnu boju i vrlo brzo vrijeme odziva. OLED televizori najnoviji su od svih. Stoga uključuju upotrebu najnovijih tehnologija, zahvaljujući kojima proizvođači mogu ponuditi izuzetno tanke ploče koje zauzimaju manje prostora i lakše se prenose. Također imaju znatno nižu potrošnju. Sve to, naravno, dovodi do znatno veće cijene, što je sastavni dio istinske kvalitete.

 • mala potrošnja
 • visokokvalitetni prikaz boja
 • brzo vrijeme odziva
 • tanka ploča za lakšu pokretljivost
 • viša cijena
 • slabije prikazivanje tamnijih boja

QLED-televizori

Najnovija tehnologija zaslona QLED, koja se posebno nalazi na Samsung televizorima, za razliku od OLED televizora, osvjetljava pozadinu cijelog zaslona, kao u slučaju LCD televizora, a kvaliteta slike je ista kao na OLED televizorima. Potonje je posljedica tehnologije kvantnih točaka, koja zbog dodanog aluminija osigurava bolju reprodukciju boja čak i pod oštrim kutovima. Uz to, zaslon je dodatno prilagođen za nižu refleksiju svjetlosti i veću svjetlinu. Općenito, QLED televizori slabije su izraženi, posebno tamnije boje, unatoč boljem kontrastu u usporedbi s konkurentima.

 • veći kontrast
 • brzo vrijeme odziva
 • sjajna slika iz svih kutova
 • viša cijena
 • slabije prikazivanje tamnijih boja

Kako mogu odabrati pravu dijagonalu televizora?

Dijagonala je udaljenost između dvije suprotne krajnje točke na TV zaslonu. Daje se u centimetrima, a često i u inčima (1 inč = 2,54 cm). Najlakši način da odaberete prikladnu dijagonalu, tj. veličinu televizora, je da prvo izmjerite prostor na kojem namjeravate postaviti televizor. Važna je i udaljenost između gledatelja i televizora.

Udaljenost od televizora Primjerna dijagonala
1,5 - 1,7 m 17– 27 inča
1,9 - 2,5 m 27– 40 inča
2,6 - 3,6 m 40– 47 inča
3,7 - 4,2 m 47– 56 inča
4,3 m i više 56 inča i više

* Vrijednosti dane u tablici su samo informativne. Udaljenost od zaslona može se razlikovati ovisno o razlučivosti i tehnologiji prikaza.

Rezolucija televizora

Što je veća razlučivost, više informacija može se naći na slici. Rezolucija izražava maksimalan broj piksela na zaslonu. Trenutno su na tržištu dostupne 3 različite rezolucije.

 • HD Ready (1366 × 768), je najbolja za prijam jednostavnog TV signala, prikladnijeg za male dijagonale
 • Full HD (1920 × 1080) omogućuje vam gledanje emisija visoke razlučivosti ili kvalitetan doživljaj tijekom gledanja Blu-ray sadržaja i igranja igara
 • Ultra HD – 4K in 8K televizor (3480 × 2160) omogućuje gledanje u najvišoj razlučivosti i prikladan je za nove igre i gledanje Blu-ray sadržaja

Pametni televizori ili Smart TV

Uz zakrivljene televizore, pametni televizori trenutno su najveći fenomen. Poput pametnog telefona, i pametni TV ima svoj operativni sustav. Na taj se način otvara potpuno nova dimenzija korisničkog iskustva s mnogim dodatnim mogućnostima.

Koje značajke odllikuju pametni TV?

 • vlastiti internetski preglednik
 • pristup aplikacijama (kao što su e-pošta, Facebook, Twitter, Netflix, YouTube itd.)
 • premotavanje sadržaja
 • glasovno upravljanje ili smjene
 • videoteka
 • bežična veza s telefonom ili računalom

HDR-televizori

Funkcija HDR ali High Dynamic Range dodatno proširuje mogućnosti svjetline i kontrasta. Dinamički raspon televizora predstavlja razliku između najsvjetlije i najtamnije točke koju televizor može prikazati na zaslonu. U praksi to znači da svijetle mrlje mogu biti svjetlije, a tamne čak i tamnije bez gubitka oštrine i detalja. HDR televizori također pružaju bolju reprodukciju boja. Zapravo predstavljaju najveći napredak u kvaliteti zaslona u posljednje vrijeme.

Zakrivljeni televizori

Zahvaljujući posebnoj tehnologiji zakrivljenog zaslona, televizor pruža gledatelju potpuno iskustvo, jer je svaka točka zaslona jednako udaljena od njegovog oka. Gledatelj je tada doslovno okružen slikom. Slabost zakrivljenih televizora jest da ih trebamo gledati samo s prednje strane, jer zakrivljene stranice logično ne omogućuju ugodan pogled iz kutova prostorije.


Ostale važne značajke televizora

Vrijeme odaziva televizora

 • Vrijeme odziva izražava koliko brzo televizor može pretvoriti jednu boju u drugu. Na modernim televizorima vrijeme odziva u sivoj boji može biti kraće od 5 milisekundi, u bijeloj je obično duži od 10 milisekundi. Najduže vrijeme odziva, koje je još uvijek prikladno za normalnu upotrebu, je negdje oko 10 milisekundi, što nije slučaj ako TV želimo koristiti za igranje zahtjevnijih igara.

Brzina osvježenja zaslona

 • Brzina osvježavanja zaslona je broj prikazanih sličica u sekundi. Mi to navodimo u Hertzih (Hz). Obično mjerimo brzinu osvježavanja zaslona u rasponu od 60 Hz do 240 Hz. Pri odabiru preporučujemo da provjerite proizvođačke tehnike mjerenja koje su navedene.

Kontrast televizora

 • Općenito je prihvaćeno da što je veći kontrast, to je bolji. Kontrast izražava svjetlinu crne i bijele boje. Veća svjetlina ovih boja omogućuje vam gledanje televizije na dnevnom svjetlu kada se odbije od zaslona. Kontrast je dan u luksima, na primjer 1000: 1. Normalne vrijednosti kontrasta su okolo 1500:1. Najkvalitetniji televizori mogu se pohvaliti takozvanim dinamičkim kontrastom koji također postiže vrijednosti 10000:1.

Svjetlost

 • Izražava svjetlinu televizora izmjerenu kad se prikaže bijela boja. Izražava se u kandelah (cd), koje su osnovne jedinice osvjetljenja. Međutim, veća svjetlina ne znači uvijek bolju sliku, jer u tamnijoj sobi (osobito navečer) velika svjetlina može dodatno pogoršati kvalitetu slike zbog osjetljivosti oka. S druge strane, veća svjetlina pruža bolju sliku tijekom dana. Savjetujemo vam da odaberete televizore čija je vrijednost 500 cd/m2, međutim, uređaji s osvjetljenjem od 1000 cd/m2 još je preporučljiviji.

Potrošnja energije televizora

 • Potrošnja energije posebno utječe na ostale troškove i izdatke nakon kupnje televizora. Televizori s velikim ekranom i mnogo sofisticiranih značajki također imaju veću potrošnju energije u usporedbi sa starijim modelima. Kao i kod ostalih električnih uređaja, potrošnja televizora navedena je u kWh/godišnje. Međutim, potrošnja također ovisi, naravno, o učestalosti upotrebe. Obično bi godišnja potrošnja trebala biti oko 100 kWh. Zahtjevniji modeli mogu potrošiti do 200 kWh godišnje.

Oznaka energije

 • I potrošnja i razina energetske učinkovitosti mogu se naći u uputama za uporabu ili na naljepnici televizora s podacima o potrošnji. Glavna informacija je sposobnost uređaja u ovom slučaju televizora da štedi energiju.

Prijamnik

 • Prijemnik može primati vrste TV emisija koje TV ne može primati. Trenutni standard za normalno zemaljsko emitiranje je DVB-T.
DVB-T in DVB-T2 Primanje normalnog zemaljskog emitiranja
DVB-S in DVB-S2 Prijem satelitskog emitiranja
DVB-C Kabelski prijem
SAVJET!

Trenutno je u tijeku prijelaz sa zemaljskog emitiranja s DVB-T na noviju i bolju verziju DVB-T2. Potonje bi trebalo biti dovršeno do 2021., pa je potrebno razmišljati unaprijed i odabrati televizore kompatibilne s DVB-T2.

Ulazi

Ulazi televizora omogućuju vam povezivanje s drugim multimedijskim uređajima. To značajno proširuje mogućnosti korištenja konvencionalnog televizora.

 • HDMI – povezivanje s drugim uređajima(npr.Xbox, PlayStation itd.)
 • USB – za povezivanje s mobilnim telefonom, USB stickom ili vanjskim tvrdim diskom
 • 3,5-milimetrski priključak – slušalice i zvučnici
 • RJ-45 (LAN) – mrežni priključci koji TV-u omogućuju povezivanje s internetom
 • VGA – prethodnik HDMI-a koji možete koristiti za povezivanje starijih uređaja s televizorom
 • SCART – danas se gotovo više ne koristi, prikladan za spajanje starijih VHS uređaja
 • Optični audio izlaz – spojite zvučnu traku ili zvučnik za kućno kino
Hisense 65A63H televizor, 163 cm, UHD, DLED

Predviđeni datum otpreme: DANAS

Kada možete očekivati artikl?

Artikl je na zalihi u centralnom skladištu i možemo vam ga odmah poslati. Pod uvjetima poslovanja dostave možete provjeriti kojim danima dostavna služba isporučuje u vašem kraju.
Osobno preuzimanje u poslovnici u Zagrebu - predviđenodanas
Dostava za Zagreb i okolicu14.12.
dostava za ostale županije14.12.
MALL
Fox Electronics 42AOS430E televizor, Android 11

Predviđeni datum otpreme: DANAS

Kada možete očekivati artikl?

Artikl je na zalihi u centralnom skladištu i možemo vam ga odmah poslati. Pod uvjetima poslovanja dostave možete provjeriti kojim danima dostavna služba isporučuje u vašem kraju.
Osobno preuzimanje u poslovnici u Zagrebu - predviđenodanas
Dostava za Zagreb i okolicu13.12.
dostava za ostale županije13.12.
MALL
Philips 55PUS7657/12 televizor, 139 cm (55"), LED, 4K UHD

Predviđeni datum otpreme: ODMAH

Kada možete očekivati artikl?

Artikl je na zalihi u centralnom skladištu i možemo vam ga odmah poslati. Pod uvjetima poslovanja dostave možete provjeriti kojim danima dostavna služba isporučuje u vašem kraju.
Osobno preuzimanje Zagreb - King Crossodmah
Osobno preuzimanje u poslovnici u Zagrebu - predviđenodanas
Dostava za Zagreb i okolicu14.12.
dostava za ostale županije14.12.
MALL
Philips 50PUS7556/12 50 4K UHD televizor

Predviđeni datum otpreme: DANAS

Kada možete očekivati artikl?

Artikl je na zalihi u centralnom skladištu i možemo vam ga odmah poslati. Pod uvjetima poslovanja dostave možete provjeriti kojim danima dostavna služba isporučuje u vašem kraju.
Osobno preuzimanje u poslovnici u Zagrebu - predviđenodanas
Dostava za Zagreb i okolicu14.12.
dostava za ostale županije14.12.
MALL
Samsung 55AU7092 televizor, 55, 3840 X 2160, crna (UE55AU7092UXXH)

Predviđeni datum otpreme: DANAS

Kada možete očekivati artikl?

Artikl je na zalihi u centralnom skladištu i možemo vam ga odmah poslati. Pod uvjetima poslovanja dostave možete provjeriti kojim danima dostavna služba isporučuje u vašem kraju.
Osobno preuzimanje u poslovnici u Zagrebu - predviđenodanas
Dostava za Zagreb i okolicu14.12.
dostava za ostale županije14.12.
MALL
Philips 65PUS8007/12 pametni TV

Predviđeni datum otpreme: ODMAH

Kada možete očekivati artikl?

Artikl je na zalihi u centralnom skladištu i možemo vam ga odmah poslati. Pod uvjetima poslovanja dostave možete provjeriti kojim danima dostavna služba isporučuje u vašem kraju.
Osobno preuzimanje Zagreb - King Crossodmah
Osobno preuzimanje u poslovnici u Zagrebu - predviđenodanas
Dostava za Zagreb i okolicu14.12.
dostava za ostale županije14.12.
MALL
LG 55QNED86Q

Predviđeni datum otpreme: DANAS

Kada možete očekivati artikl?

Artikl je na zalihi u centralnom skladištu i možemo vam ga odmah poslati. Pod uvjetima poslovanja dostave možete provjeriti kojim danima dostavna služba isporučuje u vašem kraju.
Osobno preuzimanje u poslovnici u Zagrebu - predviđenodanas
Dostava za Zagreb i okolicu14.12.
dostava za ostale županije14.12.
MALL
Hisense 32A5750FA HD televizor, Smart TV

Predviđeni datum otpreme: DANAS

Kada možete očekivati artikl?

Artikl je na zalihi u centralnom skladištu i možemo vam ga odmah poslati. Pod uvjetima poslovanja dostave možete provjeriti kojim danima dostavna služba isporučuje u vašem kraju.
Osobno preuzimanje u poslovnici u Zagrebu - predviđenodanas
Dostava za Zagreb i okolicu13.12.
dostava za ostale županije13.12.
MALL
Hisense 55A7100F 4K UHD LED televizor, Smart TV

Predviđeni datum otpreme: DANAS

Kada možete očekivati artikl?

Artikl je na zalihi u centralnom skladištu i možemo vam ga odmah poslati. Pod uvjetima poslovanja dostave možete provjeriti kojim danima dostavna služba isporučuje u vašem kraju.
Osobno preuzimanje u poslovnici u Zagrebu - predviđenodanas
Dostava za Zagreb i okolicu14.12.
dostava za ostale županije14.12.
MALL
Philips 75PUS8556/12 4K televizor, 189 cm (75"), Ambilight, Smart TV, Android OS

Predviđeni datum otpreme: ODMAH

Kada možete očekivati artikl?

Osobno preuzimanje Zagreb - King Crossodmah
MALL
LG OLED65B2

Predviđeni datum otpreme: DANAS

Kada možete očekivati artikl?

Artikl je na zalihi u centralnom skladištu i možemo vam ga odmah poslati. Pod uvjetima poslovanja dostave možete provjeriti kojim danima dostavna služba isporučuje u vašem kraju.
Osobno preuzimanje u poslovnici u Zagrebu - predviđenodanas
Dostava za Zagreb i okolicu14.12.
dostava za ostale županije14.12.
MALL
Samsung UE50AU7172UXXH 4K UHD ELED televizor, Smart TV

Predviđeni datum otpreme: ODMAH

Kada možete očekivati artikl?

Artikl je na zalihi u centralnom skladištu i možemo vam ga odmah poslati. Pod uvjetima poslovanja dostave možete provjeriti kojim danima dostavna služba isporučuje u vašem kraju.
Osobno preuzimanje Zagreb - King Crossodmah
Osobno preuzimanje u poslovnici u Zagrebu - predviđenodanas
Dostava za Zagreb i okolicu14.12.
dostava za ostale županije14.12.
MALL

Izbor LED televizora

Gledajte svoju omiljenu utakmicu ili seriju iz udobnosti vlastitog doma na jednom od sljedećih LED televizora. Pri odabiru LED televizora prvo morate odrediti koje su vam značajke važne. Pronaći ćete kod nas LED-televizori Samsung, LED-televizori LG, LED-televizori Sony, LED-televizori Panasonic in LED-televizori Philips, koji su dostupni u različitim veličinama i s različitom kvalitetom slike. Obično su opremljeni pristupom internetu i tako vam omogućuju gledanje emisija ili filmova na mreži.

Tanki LED televizori otvaraju brojne nove mogućnosti za njihovu ugradnju. Tanak LED televizor izvrstan je kao samostalni televizor ili se može postaviti na zid nosačem. Različite vrste montaže omogućuju LED televizoru da postane žarište vaše dnevne sobe ili, obratno, njegov neprimjetan dodatak. S LED televizorom možete gledati svoje omiljene emisije u visokoj razlučivosti (Ultra HD, 4K), koja pruža točno jasnu sliku koju želite

Nakon što pročitate ocjene pojedinih LED televizora i odaberete onaj koji vam najviše odgovara, možete ga spojiti kućnim zvučnicima i uživati u vlastitom kućnom kinu. Spojite DVD ili Blu-ray uređaj na jedan od HDMI priključaka HDMI LED televizora i moći ćete gledati najnovije filmove u odgovarajućoj kvaliteti. Igrači će biti zaprepašteni kvalitetom grafike video igara na LED televizoru koja brzo upija pažnju svakog igrača.

Postoji li bolji način za provesti vrijeme s obitelji nakon posla nego gledati svoje omiljene emisije na jednom od naših LED televizora? U internetskoj trgovini MALL.HR pronaći ćete televizore po cijeni koju si možete priuštiti. Možete organizirati dostavu tako da televizor po želji dobijete kod kuće.

Naš SAVJET: Trenutno je najbolji izbor televizor dijagonale oko 138 cm (55 ") s pametnim sučeljem Smart TV. Sa ovakvom kombinacijom sigurno nećete pogriješiti.

Možda će vas također zanimati

Ponuda najjeftinijih proizvoda, poredana po cijeni, nalazi se u kategoriji ugodni televizori
Ponudu proizvoda s popustom možete pronaći u kategoriji rasprodaja televizora
Proizvodi na akciji mogu se naći u kategoriji televizori na akciji
.