Kako odabrati sustav zvučnika

Izbor sustava zvučnika ima presudan utjecaj na ukupnu kvalitetu zvuka. S obzirom na njihove dimenzije i oblik, dijelimo ih na regalne, stupne, srednje, surround, subwoofer i komplete koji su prije svega dijelovi kućnog kina.

Prije nego počnete odabir

Samim tim što gotovo svatko od nas ima susjede, veličina sustava zvučnika treba biti prilagođena raspoloživom prostoru u kojeg će se postaviti. Ako veličina ne bude usklađena s veličinom, zvuk će biti izobličen.

 • dvopojasni sustavi zvučnika slabije reproduciraju niže tonove, ali im je prednost u srednjim tonovima.
 • tropojasni sustavi zvučnika mogu dobro prenijeti sve osnovne frekvencije, ali ih je vrlo teško podijeliti i fazirati.
 • sustavi za kućno kino nezamislivi su bez subwoofera.

Važni parametri

 • snaga – određujemo je na temelju veličine prostora i dalje tražimo u skladu s tom veličinom. Najčešće je deklarirana najveća snaga ("max"), ali to je vrijednost koju zvučnik može postići samo nekoliko sekundi uz zadržavanje kvalitete zvuka. Daleko preciznija je vrijednost snage koja se označava kao RMS snaga, ili kao nazivna, sinusoidna snaga. Riječ je o snazi reproduciranog zvuka koja neće oštetiti zvučnik ni ako toj razini radi neprestano.
 • impedancija – izražava se u Ohmima, a vrijednost je uglavnom od 2 do 16. Vrijednost impedancije pojačala mora odgovarati vrijednosti na zvučnicima, odnosno biti manja ako to omogućuje sustav zvučnika! Impedancija je složena veličina otpora koja se sastoji od dvije stavke:
  • realna (stvarna) i naziva se otpor ili rezistencija. To je dio impedancije pri kojem električna energija obavlja rad, odnosno pretvara se u magnetnu i – nastaje zvuk.
  • imaginarna (prividna, nestvarna ili jalova), naziva se reaktancija.
  • frekvencijska karakteristika – širina pojasa koju je zvučnik u stanju reproducirati. Po tom se parametru zvučnici dijele na niskotonce, visokotonce, srednje ili širokopojasne.
 • ostali parametri – osjetljivost, usmjerenost, konstrukcija, materijal, dimenzije, težina itd.
Jak vybrat reprosoustavu

Kupiti u kompletu ili komad po komad?

Kompleti (all-in-one) najčešće se koriste za kućna kina i prikladni su za prostorije od 20, najviše 25 m2. I ako ti preduvjeti budu ispunjeni, očekujte da će zvuk po svim kriterijima biti srednje kvalitete.

Dodatna činjenica je nemogućnost bilo kakvog poboljšavanja sustava. Ako uz svoju kavu želite slušati svoju omiljenu glazbu, dajte si truda i svaku komponentu odaberite zasebno. Višu nabavnu cijenu nadoknadit će kvalitetan zvuk koji možete oživjeti i poboljšati u bilo kojem trenutku.

Koliko će zvuk biti usmjeren?

Kod svakog zvučnika važna je njegova karakteristika usmjerenosti. U donošenju odluke bitna će vam biti frekvencijska karakteristika. Što je frekvencija veća, to je i usmjerenost zvučnika veća. Ako to zanemarite, možda biste mogli tijekom slušanja primijetiti neugodnu jeku ili bi sustav možda mogao biti „osjetljiv“ na mjesto na kojem se slušatelj nalazi. Ugledniji proizvođači izravno na proizvodu navode moguću varijabilnost (30°, ili 60° od primarne osi zvučnika).

Kablovi

Uz svoj sustav proizvođač će isporučiti kabele koje je moguće upotrijebiti tijekom postavljanja. Obavezno obratite pažnju na ispravan polaritet (kabeli i + i - na stezaljkama moraju biti usklađeni). Dovoljno je držati se jednostavnog principa: označena jezgra kabela ide na crvenu stezaljku.

Međutim, ako iz nekog razloga trebate provjeriti polaritet, možete isprobati gdje su „plus“ i „minus“ pomoću baterije od 1,5 V. Kad je spojena na plus pol, membrana zvučnika deformira se prema van.

Osnovni zahtjev za kabele je da su identični u parovima, tj. prednja (stražnja) strana uvijek mora biti spojena kabelom istog presjeka, marke, materijala, konstrukcije i, pazite, ovo je važno, također i iste duljine!

Način postavljanja

Odlučujući faktor je veličina prostora i želite li regalni ili stupni sustav.

Regalni sustavi u većini slučajeva su izvedeni kao dvopojasni i možete ih smjestiti na policu, na namještaj ili najbolje na stalak. Zvuk je u osnovi vibracija i ako ne želite da glazba izaziva neželjene rezonancije, podložite zvučnike elastičnim jastučićima, posebnim gumenim podlogama ili bilo kojim drugim materijalom koji upija vibracije. Kutije mogu slobodno vibrirati na tim „pokretnim postoljima“ i vibracije se nigdje neće prenositi.

Druga mogućnost su šiljate nogice koje eliminiraju vibracije zahvaljujući minimalnoj površini dodira s podlogom.

Stupni – podni sustavi u većini slučajeva su postavljeni na tepih ili stalak koji vrlo dobro apsorbira vibracije. Međutim, razmotrite hoćete li imati dovoljno prostora za sve stalke i hoćete li sigurno moći pravilno ih rasporediti u prostoriji.

Jak vybrat reprosoustavu

Raspored sustava zvučnika

Rasporedite zvučnike tako da s televizorom ili hi-fi sustavom čine granicu zamišljenog kruga kojem je središte na vašoj stolici. Stoga mogućnost postavljanja stražnjih zvučnika na zid sobe nije uvijek najsretnije rješenje.

Prednji par (prednji stereo) bi sa stolicom trebao bi činiti vrhove jednakostraničnog trokuta s kutom od 60°, a stražnji par jednakokračni trokut s kutom od 120°. Zvuk ne bi trebao dolaziti izravno vama, već se širiti kroz prostoriju u krugovima. Za to su posebno predviđeni stražnji surround zvučnici. Nasuprot tome, kod srednjih i prednjih zvučnika ništa ne bi smjelo prepriječiti put zvuka od zvučnika do slušatelja.

U slučaju da vam prostorija ne omogućuje poštivanje pravila „kruga“, razlike u udaljenostima možete barem djelomično nadoknaditi postavljanjem kašnjenja signala i AV pojačala za svaki kanal.

Prvo uključivanje

Nakon spajanja svih zvučnika i subwoofera, ostaje AV pojačalo uključiti u probnom načinu rada i pomoću ispitnog signala (ružičasti šum) podesiti pojedinačnu glasnoću za svaki sustav zvučnika zasebno, tako da ih na mjestu na kojem ćete slušati glazbu mogli čuti zvuk iz svakog smjera istim intenzitetom.

U modernim sustavima ovo se zvučno ispitivanje i podešavanje izvodi automatski. Naravno, kvaliteta zvuka ovisi i o svojstvima prostorije.

U CD uređaj stavite glazbu koju ste dobro preslušali i možete dobro razaznati pojedinačne tonove. Izdvojite si za to dovoljno vremena, posvetite tome dužnu pažnju i budite strpljivi. Obratite pažnju na reprodukciju stereo baze, boju zvuka, prijenos osnovnih frekvencija i ukupni dojam koji sustav zvučnika ostavlja na vas. Ako vam se nešto ne sviđa, postupno mijenjajte sustav, provjerite kakvi su rezultati, a zatim nastavite.

Stalci i nosači

Stalci i nosači nemaju samo estetsku ulogu, nego su i funkcionalni. Bilo da odaberete stalak ili nosač, uvijek poštujte preporučenu nosivost i veličinu zvučnika. Prednost držača je u tome što se mogu naginjati i zakretati i okomito i vodoravno. Kabel možda neće biti skriven, ali trebalo bi ga biti lako „razvući“ čak i nakon pričvršćivanja kutije na stalak. Najčešći materijal je plastika, a nosivost je oko 6 kg.

Stalak je zamišljen kao estetski dodatak za zvučnike i dekoracija interijera. Na gornjem dijelu se nalazi oko koje služi za vješanje zvučnika, a na donjoj strani je prostor za namatanje kabela. Ako ih kupujete sami, pažljivo izmjerite njihov promjer. Cijev za stalak mora se slobodno okretati. Nosivost ovisi o konstrukciji i obično je oko 3 kg.