Opis
Sirovina za industriju: Kakao maslac / Ulje / Kakao maslac, nerafiniran, organski
UKLJUČUJE: Maslac od sjemenki Theobroma Cacao
CAS broj 84649–99–0 / 8002–31–1
EINECS broj 283–480–6
Prirodni kakao maslac dobiva se iz sjemenki Theobroma Cacao (kakao), koja prirodno raste u vlažnoj klimi Srednje i Južne Amerike i uzgaja se u tropskim područjima diljem svijeta (najveće plantaže u Africi). Također se naziva kakao maslac ili kakao ulje.
Maslac je nerafiniran, ima konzistenciju tvrdog maslaca, svijetložute boje, karakterističnu, vrlo ugodnu aromu kakaa i blagi okus.
Svojstva.
U kozmetici se cijene njegova hidratantna i regenerirajuća svojstva (visok sadržaj oleinske kiseline). Sadrži mnoge vrijedne mikroelemente (kalij, magnezij, kalcij i željezo) i vitamine, stoga savršeno hrani kožu. Ima antioksidativna svojstva i štiti kožu od slobodnih radikala, dajući joj iznimnu glatkoću i sjaj.
Biokompatibilan je s kožom, što znači da ga koža vrlo dobro podnosi i lako upija.
Upotreba.
Kakao maslac je tvrdi maslac, preporučuje se za upotrebu u kozmetičkim formulama, u koncentraciji do 80%. Za postizanje plastičnije konzistencije, zagrijte maslac na oko 40 stupnjeva Celzija, a zatim u rastopljeni maslac dodajte malu količinu ulja, npr. ulje makadamije ili slatkog badema.
Korištenje maslaca tijekom masaže daje izvrsne rezultate.
Maslac je sastojak mnogih kozmetičkih proizvoda, često se koristi zajedno s lanolinom. Lanolin olakšava prodiranje maslaca u kožu.
Izvrstan je sastojak za proizvodnju sapunskih baza (136 NaOH na 1 g ulja).
Kemijski sastav.
– gliceridi masnih kiselina.
– palmitinska kiselina.
– stearinska kiselina.
– oleinska kiselina.
– linolna kiselina.
– biljni steroli.
– tokoferoli.
Podrijetlo.
Sirovina za proizvodnju maslaca dolazi iz Gane, pakirano u Ujedinjenom Kraljevstvu/Poljskoj.