Odabir pravog bazena i sredstava za njegu bazenske vode

Za ljetno osvježenje u udobnosti doma najbolje je rješenje - bazen. Postoji više vrsta bazena, a primarno ih dijelimo na ugradbene bazene i samostojeće bazene. U ovom ćemo vodiču za kupnju prije svega pisati o ovim potonjim, jer je njihova montaža brža i jednostavnija.

Samostojeći bazeni mogu se usporediti s ugradbenim bazenima u funkcionalnosti, izdržljivosti i sigurnosti. Osim toga, imaju još neke karakteristike koje vas mogu uvjeriti u kupnju.

 1. Samostojeći bazeni su jeftiniji
  Jednostavno postavljanje bazena je puno jeftinije od kopanja rupe za ugradbeni bazen. Zbog manje veličine trebate i manje kemikalija za održavanje čiste vode bazena.
 2. Jednostavno postavljanje bazena
  Bez majstora i nadglednika, samostojeći bazen bit će spreman u samo nekoliko sati
 3. Sigurnost je na prvom mjestu
  Budući da se radi o bazenu, koji nije ukopan u tlo, gotovo ne postoji mogućnost da u njega slučajno padne dijete ili kućni ljubimac. Osim toga, bazen možete pokriti i još ga dodatno ograditi.
 4. Manje održavanja
  Kod bazena je najbitnije upravo održavanje vode. Manje vode u bazenu znači i manje održavanja. Upotrijebit ćete manje energije za crpenje vode i manje kemikalija.
 5. Temperatura vode
  Ako želite ugrijati vodu u vašem bazenu, osim bazena možete kupite i grijač vode ili izabrati još povoljniju opciju: solarni pokrivač za bazen koji apsorbira Sunčevu energiju i prenosi ju u vodu te ju tako zagrijava, a noću sprečava hlađenje vode.

Životni vijek samostojećih bazena

»Koliko dugo će izdržati bazen?« je jedno od najčešćih pitanja prije kupnje bazena. Prosječan samostojeći bazen izdržat će 5-7 godina prije nego njegova struktura počne popuštati.

Kakav bazen izabrati?

Samostojeće bazene dijelimo na:

 • Bazene s metalnom konstrukcijom – to su klasični bazeni, primjereni za svako dvorište ili vrt. Izrađeni su od izdržljivih materijala, a istovremeno su jednostavni za postavljanje. Primjereni su za obitelji, prijatelje i zabave!
 • Samostojeće montažne bazene
 • Bazene s rubom na napuhavanje – najbrže ćete postaviti upravo ovakav bazen, čije je održavanje iznimno jednostavno i nudi sate i sate zabave.

Što je s održavanjem bazena?

U samostostojećem bazenu je filtriranje i čišćenje površine od ključne važnosti za održavanje čiste vode. Međutim, važno je i čiščenje stranica i usisavanje podloge. Veliki je naglasak i na održavanju odgovarajuće razine kemikalija. Morate paziti i biti sigurni da koristite opremu i kemikalije koje su primjerene za materijal bazena kako se prikikom čišćenja bazen ne bi oštetio.

 • Filtracija vode neka traje barem 8 sati dnevno ako želite da vaš bazen ostane čist.
 • Z mrežom redovito čistite površinu bazena.
 • Cirkulacija vode često ne doseže sve kutke bazena, zato upotrijebite četku na duljoj aluminijskoj palici.
 • Možete koristiti i robotski ili ručni usisivač koji omogućuje čišćenje cijelog bazena.
 • Od iznimne važnosti je i održavanje odgovarajuće razine sredstava za njegu vode, koju morate provjeravati više puta tjedno.

Njega bazenske vode

Korak 1: Reguliranje pH vrijednosti

pH vrijednost je kod njege vode najbitnija. Ona utječe na sve faktore bazenske vode i neka uvijek bude u idealnom rasponu između 7,0 i 7,6. U ovom rasponu sredstva za njegu vode, uz najmanje korištenje, dosežu njihovu maksimalnu učinkovitost. Ako je pH niži od 7,0, postoji opasnost od korozije, a ako je vrijednost viša od 7,6, može doći do izlučivanja vodenog kamenca i nadraživanja kože.

Najprije izmjerite pH vrijednost vaše bazenske vode i potom izaberite proizvod kojim ćete uravnotežiti ph vrijednost na idealno razinu. Možete birati između granulata ili tekućine.

Korak 2: Dezinfekcija

Kod temperature vode iznad 20° C, spore i bakterije množe se u većoj mjeri. Kako bismo to spriječili, koristimo sredstva za oksidaciju u obliku stabiliziranih klorovih proizvoda ili na bazi aktivnog kisika. Idalni udjel klora: 1,0–3,0 mg/l i aktivnog kisika: 5,0-8,0 mg/l. Prije korištenja sredstva za dezinfekciju izmjerite i uravnotežite pH vrijednost. Klor granulat koristi se prije svega kod prvog punjenja bazena i kod redovitog temeljitog kloriranja. Tablete klora koje se polako tope koriste se kod dugoročne dezinfekcije. Aktivni kisik je dezinfekcija bez klora, čija je glavna prednost prije svega to da nema mirisa koji obično karakterizira klor. Za mjerenje koristite mjerač za klor ili aktivni kisik.

Korak 3: Sprječavanje razvoja algi

Alge predstavljaju hranu za bakterije. Kako biste osigurali besprijekornu i higijensku kvalitetu vode, potrebno je spriječiti razvoj i nastanak algi. Korištenjem algicida uštedite kod sredstava za dezinfekciju. Algicidi prije svega djeluju preventivno. Osnova za uspješno djelovanje je pravilno uravnotežena pH vrijednost i dovoljno dezinfekcijskog sredstva u vodi.

Korak 4: Sprečavanje zamućenosti vode

Najmanje dijelove nečistoće bazenski filter ne može zadržati, zato može doći do zamućenosti vode. Kako bismo odstranili i te dijelove, upotrijebimo sredstvo za bistrenje vode (tzv. flokulant). Sredstvo poveže dijelove u veće granule, koje iz bazena odstranimo pomoću usisivača. Rezultat je kristalno čista voda. Sredstvo za bistrenje doziramo preventivno, kako bismo uvijek osigurali bistru vodo. Prije dodavanja sredstva uravnotežite pH vrijednost in po potrebi izvršite temeljito kloriranje.