Kako izabrati dječji bicikl?

Ako kupnja dječjeg bicikla nije dio iznenađenja, bilo bi dobro da ga dijete unaprijed isproba i da se posavjetujete s prodavačem. Bicikl mora biti prave veličine ne samo zbog sigurnosti, već i zbog osjećaja vožnje. Ako kupujete putem interneta, veličinu bicikla saznat ćete iz podataka navedenih pokraj artikla, gdje je preporučena dob djeteta za određeni bicikl.

Kod dječjeg bicikla mislite prije svega na sigurnost i ergonomiju

.

Ne birajte samo prema veličini bicikla u inčima, dobi djeteta prilagodite i izbor okvira (masivnost, težinu, inačicu okvira za djevojčice ili dječake). Bitna je prije svega visina okvira koji bi djetetu idealno trebao sezati do pojasa. Čelični okvir je najteži, ali i najsnažniji. Okvir dural je lakši, ali ćete vrhunski materjial i skuplje platiti. S time je usko povezana i nosivost bicikla koja mora odgovarati djetetovoj težini, ali imajte na umu i to da dijete raste kako nakon jedne godine ne biste morali ponovo investirati u novi bicikl. Usredotočite se i na kočnice – možete izabrati klasične v-kočnice koje svi poznajemo. Koče zbog trenja gume i naplatka, ali se njihova učinkovitost smanjuje prilikom dodira s vodom, npr. kod jake kiše. Disk kočnice su pouzdanije, ali su, kao što je već uobičajeno, skuplje.

Na što treba obratiti pažnju kod izbora dječjeg bicikla?

  • Upravljač se ne smije pomicati, kotači i pedale moraju biti dobro pričvršćeni.
  • Dječja ruka mora biti sposobna bez poteškoća svladavati kočnice. Ako dijete ne može dobro svladavati kočnice, one se mogu dodatno podesiti u servisnoj službi.
  • Dječji bicikli moraju imati propisanu opremu za javne ceste – osvjetljenje, katadiopter, blatobrane i zvono.
  • Pregledajte elemente pasivne zaštite – pjenasta držači na upravljaču, štitnik lanca...

Dječji bicikli s pomoćnim kotačićima

Pomoćni kotačići dio su 12" i 16" dječjih bicikala. Lako se prilagođavaju (manji je kut, veća je stabilnost) i rastavljaju.

Kada dijete nauči držati ravnotežu, kotačiće možete odstraniti

.

Dječji bicikli s ovjesom

Volite li vožnju po terenu i želite da se vaše dijete vozi s vama, odaberite bicikl s opružnim prednjim okvirom, s prednjom ili stražnjom opružnom vilicom. U ponudi ćete naći i bicikle s punim ovjesom. Kod vožnje po kamenju i u prirodi tako ćete svoje dijete zaštititi od vibracija. Zahtjeva za svladavanje terena držite se i prilikom izbora mjenjača – više brzina, više mogućnosti za vožnju po različitim terenima.

Dječji bicikl s ovjesom na okviru i prednjoj vilici

Ne razmišljajte samo o kvaliteti bicikla, već i o zaštiti djeteta. Osim bicikla, nabavite mu barem još i dječju kacigu za bicikl i možda i štitnike za laktove i koljena.

Među najomiljenije marke bicikala za stariju djecu spada Olpran.

Prosjek kotača po dobi djeteta

Prosjek kotača Dob djeteta
12” 2–4
16” 4–7
20” 6–9
24” 8–12
26” više od 10

Napomena: Tablica je isključivo orijentacijske prirode, odlučujući faktor je visina djeteta.

Kod starije djece (od 12 godina) se postupak odabira ne razlikuje od kriterija primjernih za odabir bicikla za odrasle.