Kako odabrati prijenosno računalo

Kada biramo novo prikladno prijenosno računalo, prvo bismo trebali jasno odrediti što od njega očekujemo. Student koji radi s dokumentima ima jedne potrebe, projektant druge, grafičar treće, a netko tko će ga koristiti za igranje imat će posebne zahtjeve za izdržljivost, performanse ili ergonomiju.

Podjela po vrstama prijenosnih računala

Pojedine modele možemo prema pretežitom načinu njihove uporabe svrstati u jednu od četiri kategorije.

Uredsko prijenosno računalo

Za svakodnevni rad dovoljan će vam biti jednojezgreni procesor i 1 GB radne memorije. Zadovoljavajući kapacitet tvrdog diska je oko 160 GB. Ako kupujete računalo opremljeno SSD diskom, kapacitet će biti do oko 40 GB, ali će zato prijenosno računalo biti znatno brže (pokretanje aplikacija, kopiranje podataka i sl.). Zaslon je najčešće widescreen formata i dijagonale 15,4 inča uz razlučivost 1280×800 piksela. DVD snimač i Wi-Fi su apsolutno standardna oprema. Nedostatak ovih uređaja je integrirana grafička kartica koja nije dovoljno snažna za igranje zahtjevnijih igara i slab kapacitet baterije. Masa im se kreće oko 3 kilograma. Trenutno se cijena prijenosnih računala slične konfiguracije spustila ispod granice od 10.000 CZK i pada i dalje. Za takav rad možete se osloniti i na mininotebook (netbook) računala, koja se vrlo lako prenose jer im je masa svega oko 1 kg.

Jak vybrat notebook

Univerzalno prijenosno računalo

Prijenosna računala srednje kategorije su zlatna sredina. Za razliku od osnovnih modela, kod ovih ćemo naći dvojezgrene procesore i napredno upravljanje potrošnjom energije. Radna memorija doseže standard od 3 - 4 GB, a da bi multimedija bila brža, brine se samostalna kartica renomiranih proizvođača nVidia ili ATI. Takva prijenosna računala su prikladna i za PC igre i za rad s grafičkim programima. Bude li neko vrijeme radilo pod opterećenjem, kao npr. prilikom igranja zahtjevnijih igara, prijenosno računalo može se umjereno zagrijati.

Mini notebook

Oni kojima prijenosno računalo služi kao osnovni alat za rad i ne odvajaju se od njega ni za tren, cijenit će što su ovakvi uređaji male težine. Osnovna karakteristika ove skupine uređaja je njihova prenosivost, kao i njihove male dimenzije i masa, koja obično ne prelazi granicu od 1,8 kg. Prijenosna računala mini notebook su nekada uistinu mini, tako da nije nemoguće naći model koji teži oko kilograma. Rad im se zasniva na posebnim, štedljivim procesorima, a mnogo toga je integrirano. Naglasak je stavljen i na što veći kapacitet jednog punjenja baterije. Uz odgovarajuće dodatke, takvi modeli mogu doseći neprekidno vrijeme rada od deset, pa i više sati.

Kod svakog mini notebooka (netbooka) nedostaje DVD/CD pogon, kojeg se može zamijeniti vanjskim pogonom, vanjskim diskom ili USB stickom.

Prijenosno računalo kao zamjena za PC

Takvo prijenosno računalo prepoznaje se na prvi pogled. Masivno je, a projektirano je tako da se naglasak stavi na beskompromisne performanse i korisnost. Zasloni često dosežu dimenzije dijagonale od 17 inča i više. Neki modeli imaju dva tvrda diska, zasebnu grafičku karticu s moćnim 3D ubrzanjem, ali i takve praktične „sitnice“ kao što je puna numerička tipkovnica – koju imaju i neki uredski prijenosnici od 15,6“. Osim toga, i broj USB priključaka im je natprosječan. No, ovakvi se uređaji u jednom drugom parametru ne mogu osobito pohvaliti – kapaciteti baterije mogu biti malo razočaravajući. Vrijeme rada na bateriji se kod nekih modela može pohvaliti se nekoliko desetaka minuta više nego što bi računalo radilo na UPS-u, tako da se njihova baterija može smatrati i nekom vrstom zamjene za nestanak struje. Takvi uređaji mogu biti teški i 5 kg. Kod njih su standardno i kvalitetni zasloni razlučivosti Full HD (1920×1080 piksela).

Software – instalacija i sigurnosna kopija

Prijenosna računala prodaju se s predinstaliranim operativnim sustavom ili bez njega. Ako kupite stroj koji ima licencu i instalaciju, recimo, Windowsa, to ne znači da ćete u kutiji naći i instalacijski DVD. Podaci koji su potrebni za slučaj obnove sustava ako dođe do nekog jačeg kvara nalaze se na sakrivenom dijelu tvrdog diska. Ovo je ujedno i odgovor na vrlo često pitanje o razlici između deklariranog i stvarno korisnog kapaciteta tvrdog diska. Tako, primjerice, moguće je da će disk od 100 GB moći primiti samo 80 GB korisničkih podataka, dok će ostatak zauzimati instalacijske i sigurnosne datoteke.

Važni dodaci i dodatna oprema

Iako uređaj ima brojne USB utore, za priključivanje dodatnih uređaja brinu se slotovi za proširenje tipa ExpressCard, odnosno već zastarjeli PCMCIA. Kod nekih modela se u integraciji audio i video tehnologije ide još i dalje. Nisu rijetkost ni uređaji koji imaju HDMI izlaz. Vrlo su praktični i ugrađeni čitači memorijskih kartica.

Što trebate znati

Ako kupite prijenosno računalo bez OS, to znači da na njemu nema nikakvog operativnog sustava i da će vas po uključivanju obradovati crni zaslon. Instalacija i oporavak će pasti na vaša leđa. Štednja se tako može paradoksalno pokazati kao uzrok dodatnih izdataka za pojedinačnu kupnju operacijskog sustava, bez obzira na to što se možete poslužiti i nekim Open Source softverom kao što je to Linux distribucija Ubuntu ili Xubuntu, koja je prikladna za slabija računala ili mini notebook klasu. Pržilice za DVD (osim kod mini notebooka), kartica za bežičnu mrežu i modem su standardna oprema većine novih prijenosnih računala.