Kako odabrati štitnike za zimske sportove

Srećom, štitnici za kralježnicu, odnosno zdjelicu i kukove postaju redovna oprema skijaša i snowboardera. Njihova uporaba nije tako jako raširena kao što je to slučaj s kacigom, ali već mnogi ljudi bez štitnika na zimske sportove niti ne pomišljaju.

U njih ne spadaju samo oni koji se bave disciplinama kao što su freestyle i freeride, nego i mnogi „obični“ skijaši koji se spuštaju niz padine uzimaju štitnike ili njima opremaju svoju djecu kako bi ih zaštitili od „vanjskih utjecaja“. Moguće je i da se boje da ih ne povrijedi netko drugi, a moguće je da za takvu mogućnost znaju i iz iskustva.

Slažete li se da je vrijedno razmisliti o zaštiti za svoje dijete?

Štitnici za kralježnicu

Danas se na tržištu može naći nepregledno mnoštvo štitnika kralježnice mnogih klasa cijene. Bitno je da štitnik kralježnice naliježe na cijeli osjetljivi dio – od vratne kralježnice pa sve do donjeg dijela križa. Štitnik ne bi smio ni na koji način ograničavati kretnje ni pritiskati pojedine dijelove, a tijekom kretanja ne bi smio previše „putovati“ po tijelu.

Vodite računa o tome da štitnik bude dovoljno prozračan za onu aktivnost koju već planirate u planinama i vodite računa da će preko štitnika možda ići još i ruksak. Svakako će poznate marke stajati nešto više, ali s njima dobivate i jamstvo poštenog proizvoda u kojeg je utkano mnogo godina nastojanja da se ostvari optimalna funkcionalnost.

Štitnici zdjelice, zdjeličnih kostiju i kuka

Pri odabiru „šorceva“ vrijede isto ona temeljena pravila koja vrijede i za zaštitu kralježnice: štitnik ne smije ograničavati kretnje, mora dovoljno dobro disati i treba sa štitnikom za leđa funkcionirati kao jedno. Kod nekih marki moguće je ta dva štitnika spojiti i zahvaljujući tome oni još bolje leže na tijelu.

„Pametni“ štitnici

Oni kojima štitnici nisu osobito dragi zbog toga što narušavaju slobodu kretanja tijela (ispod štitnika koji je usko pripijen uz tijelo lučenje znoja je pojačano), možda će se obradovati štitnicima koji su ugrađeni u skijašku odjeću, pa čak i u donje rublje.

Primjerice, d3o, materijal koji se ušiva u bitne dijelove odjeće, u normalnom stanju je mek i podatan, ali pri udarcu otvrdne i apsorbira energiju koja za, zahvaljujući tome, rasprši prije nego dođe do vaših kostiju i drugih tkiva. Koristi se u jaknama, hlačama, ali i u rukavicama ili kapama (međutim, imajte na umu da takva kapa ne može i ne smije zamijeniti kacigu!), pa čak i u donjem rublju, kako smo već rekli.

Naša preporuka: pogledajte što sve se nudi od štitnika na MALL.HR.