Najniže cijene Tave

Svaka kuhinja treba biti opremljena prikladnim posuđem za ugodno kuhanje. Pri odabiru tava posebnu pozornost treba obratiti na kvalitetu korištenog materijala i izradu. Kvalitetne posude traju mnogo godina i štede vam puno vremena, troškova i energije. Kako odabrati pravi kuhinjski pribor?

Pokaži više

Vrste kuhinjskog posuđa za kuhanje

Lonci

  • Najčešći tip posuđa za kuhanje.
  • Viši rubovi, 2 ručke.
  • Primjereni za kuhanje.

Tave

  • U usporedbi s klasičnim loncima imaju veće dno i niže rubove.
  • Prednost je brže zagrijavanje posude.

Manje posude

  • Niži lonci s jednom dugom ručkom sa strane.
  • Obično imaju rub za nalijevanje.
  • Pogodno za kuhanje tekućina (bistra juha, voda itd.).

Posude za mlijeko

  • Prvenstveno namijenjene za kuhanje mlijeka.
  • Obično imaju zvižduk koji upozorava korisnika kada sadržaj dosegne ključanje.
Više informacija:

Na tržištu ćete naći i druge vrste posuda. Za pržanje su odlične i kuhinjske tave, a za kvalitetnu pripremu mesa i drugih namirnica odlično će poslužiti i ekspres lonci.

Važna svojstva lonaca, tava i posuda

Prilikom odabira treba obratiti pozornost na neke karakteristike koje utječu na upotrebljivost i učinkovitost:

Materijal lonaca, tava i posuda

Sljedeća 4 materijala najčešće se koriste u proizvodnji lonaca, tava i posuda:

  • Nehrđajući čelik – vrlo raširen i popularan materijal, prednosti su dugi vijek trajanja, izvrsna trajnost i lako održavanje, nedostatak je veća potrošnja električne energije zbog sporijeg zagrijavanja lonaca.
  • Lijevano željezo – rjeđe korišten materijal, prednost su izvrsna svojstva kod pečenja u pećnici, nedostaci su veća težina i sporo zagrijavanje.
  • Aluminij s neprianjajućom površinom – često u kombinaciji s unutarnjim zaštitnim materijalima (keramika ili mramor), prednost je mala težina i mogućnost kuhanja bez masti, nedostaci su lošija izdržljivost i veća cijena.
  • Emajl – posuda od čeličnog lima s neprianjajućom površinom, prednosti su niska cijena i dug radni vijek, nedostaci su tendencija lijepljenja i ljuštenja.

Električni, plinski, indukcijski ili steklokeramički izvori topline primjereni za većinu lonaca koji su dostupni na tržištu.

Više informacija:

Lonci, tave i posude također se mogu dobiti u praktičnim kompletima kuhinjskih posuda. To vam omogućuje da spremite i nabavite svu opremu u istom dizajnu.

Materijal unutarnjeg premaza

Moderni lonci obično su opremljeni posebnim unutarnjim premazom koji poboljšava korisna svojstva jela:

Teflon i neprianjajuća PTFE površina

+ vrlo raširen - osjetljivi na ogrebotine, zahtijevaju nježno održavanje
+ neprihvatljiva površina sprječava da jelo zagori
+ pogodno za prženje s minimalnom količinom masti

Titan

+ neprianjajuća površina - viša cijena
+ ne upija miris hrane
+ izvrsna toplinska vodljivost

Keramika

+ otporna na visoke temperature - manje prianjanja
+ dugi vijek trajanja

Mramor

+ izuzetno izdržljiv materijal - viša cijena
+ otporan na visoke temperature
+ neprianjajući, može se kuhati i bez masnoće

Koliki mora biti lonac?

Volumen i promjer posude trebaju odgovarati količini hrane koju kuhate i broju članova kućanstva. Volumen je dan u litrama (l), a promjer u centimetrima (cm).

Pregled najčešćih volumena prema vrsti spremnika:

Tip posude Volumen i promjer posude
Lonac 0,5 – 60 l / 10 – 60 cm
Tava 0,25 – 50 l / 10 – 50 cm
Manja posuda 0,25 – 10 l / 13 – 35 cm
Posuda za mlijeko 0,4 – 5 l / 10 – 20 cm

Praktični dodaci za lonce, tave i posude

  • Poklopac – pomaže u održavanju temperature u posudi, sprečava širenje mirisa tijekom skladištenja
  • Uklonjiva ručka – praktična funkcija za zamjenu ili uklanjanje ručke
  • Poklopac za cijeđenje – poklopac dizajniran za sigurno cijeđenje vruće vode
  • Thermo-spot – indikator temperature, koji osigurava odgovarajuću temperaturu unutar posude
SAVJET!

Priprema toplih napitaka može se olakšati kuhalima za vodu.

Odredi parametre
Za navedene kriterije pretrage nema ni jednog pronađenog rezultata.