PR:HR_2019-10-MJ-BLACKFRIDAY


Kako izabrati roštilj?

Ljeto kod nas traje relativno kratko i zato ga želimo što bolje iskoristiti. Hrana pripremljena vani na roštilju,nudi mogućnost da s obitelji i prijateljima sjednete na suncu i uživate u delicijama s roštilja. Samo, koji roštilj izabrati ako je ponuda toliko široka?

>Žar s prijatelji – ena izmed najbolj priljubljenih poletnih aktivnosti. Sedaj samo najti pravi žar

Roštilj s prijateljima – jedna od najdražih ljetnih aktivnosti. Još samo moramo pronaći onog pravog.

Osnovna načela za izbor roštilja

  • Uvijek inzistirajte na sigurnoj upotrebi i adekvatnoj stabilnosti roštilja jer u suprotnom može doći do opeklina ili čak požara.
  • Izaberite veliki roštilj koji će izdržati i nenadane nalete vjetra ili udarce. Ne zaboravite ni na kvalitetnu vanjsku i unutarnju izradu kako bi vas roštilj služio i nakon nekoliko godina.
  • Rešetka je srce roštilja, mora biti od inoxa ili lijevanog željeza, prekrivena kvalitetnim emajlom, i mora zauzimati što veću površinu kako bi toplina bila jednakomjerno raspoređena po cijelom prostoru.
  • Što više dijelova morate sastaviti, veći je rizik da će roštilj kasnije biti sve nestabilniji. Svi dijelovi se moraju jednostavno čistiti - bilo da se jedostavno odstrane ili su pak lako dostupni.
  • Poklopac se može nalaziti na skoro svakom roštilju –uključen je u dostavu ili ga možete dokupiti. Znatno povećava upotrebljivost samo u primjeru kada je potpuno zatvoren. Ima prednost ako sadržava toplomjer i podesivu i jednostavno savladivu ventilaciju.
  • Drške i ručke moraju biti snažni, toplinski izolirani i moraju jednostavno prianjati vašoj ruci.

Na temelju čega kupiti roštilj?

Ponuda je raznolika, zato moramo točno znati koju vrstu roštilja i koje funkcije trebamo. Kod izbora će nam pomoći odgovori na sljedeća pitanja:

  • Kakav roštilj želite – plinski, električni, na ugljen?
  • Koliko često ćete peći i koliko ćete vremena imati za pripremu?
  • Za koliko ćete ljudi peći?
  • Gdje ćete peći – na otvorenom prostoru ili na terasi?
  • Kakve su vaše financijske mogućnosti?
  • Imate li dovoljno prostora za pohranjivanje roštilja izvan sezone i koliko vremena želite namijeniti njegovom čišćenju i uzdržavanju?

Električni roštilji

Električne roštilje možemo podijeliti na kontaktne roštilje i otvorene roštilje.

Kontaktni roštilji u usporedbi s otvorenima imaju i drugu gornju grijaću ploču tako da se istovremeno koristi toplina dviju grijaćih površina. Gornju grijaću ploču je kod nekih modela moguće zaključati tako da se ne dotiče pripremljene hrane, što je prije svega korisno kod pečenja riba ili ako nešto želimo zapeći. Neki roštilji omogućuju i otvaranje obiju površina na 180°, čime iz kontaktnog žara roštilja odmah može nastati otvoreni roštilj.

Većina kontaktnih roštilja ima teflonsku površinu protiv lijepljenja, ali kod otvorenih roštilja imate veći izbor ploča – osim teflona dostupni su i keramička ploča, kamen ili terakota.

Grijaća ploča kod kontaktnih i otvorenih roštilja može biti ravna, rebrasta ili kombinirana. Neki od modela umjesto ploče imaju čak klasičnu rešetku. Otvoreni roštilji postoje i u varijanti raclette, gdje je moguće u tavama ispod grijaće površine zagrijavati druge namirnice ili topiti sir.

Električni roštilj je prikladan ako želite peći u hladnijem razdoblju, na terasi ili u zatvorenim prostorijama. Kod roštilja koji su primjereni za pripremu hrane za 1-3 osobe obično se koristi teflonska ploča, u kojoj je ugrađena grijaća spirala. Spirala je srce roštilja, zato mora biti dovoljno snažna, kvalitetna i dostupna zbog jednostavnog čišćenja.

Kod korištenja veće grijaće površine u ponudi ćete naći i XL električne roštilje, a za veće društvo se obično kotisti samostojeća rešetka, ispod koje se opet nalazi spirala (kod nekih ju je modela moguće pokriti vulkanskim kamenjem, zbog čega sliči aparatu za pripremu francuskog racletta). Velike prednosti tih vrsta roštilja su jednostavno upravljanje i brzina kojom je žar spreman za pečenje, bez da vam trebaju ugljen ili drva.

Električni žar v kombinaciji z raclette žarom

Električni roštilj u kombinaciji s roštiljem raclette

Jedina mana električnih roštilja je to da im nedostaje onaj »autentični« miris roštilja i priprema hrane je moguća samo tamo gdje postoji izvor električne energije. Najpopularniji proizvođači električnih roštilja su Tefal iSencor.

Što mora imati električni roštilj?

  • kvalitetne ploče sa žaštitnim slojem protiv lijepljenja hrane
  • mogućnost podešavanja temperature
  • podesivi nagib donje ploče za otjecanje viška masnoće u spremnik
  • odstranjiv spremnik
  • svjetlosnu indikaciju rada roštilja i pravilne temperature

Roštilji na ugljen

Roštilji na ugljen spadaju među najprodavaniju vrsto roštilja, prije svega zbog niskih cijena i jednostavne upotrebe. Toplina nastaje postupnim izgaranjem ugljena ili briketa, ali je zbog toga priprema duža i zahtjeva pridobivanje određenog iskustva prije nego što se dostigne potpuni rezultat, jer roštilj morate znati dobro ugrijati.

Tek nakon nekog vremena ćete shvatiti koja je prava temperatura za ubacivanje mesa (ne smije se lijepiti na rešetku). Pravilno ugrijano ulje prekriveno je sivim slojem izgorjelog ugljena. Temperaturu možete testirati i »ručno« ako ruku ne možete držati nad rešetkom duže od 10 sekundi. Temperaturu se može podesiti samo otvorima za ulaz zraka kojih mora biti dovoljno, a upravljanje neka bude jednostavno. Masnoća se tijekom pripreme hrane cijedi direktno na ugljen, što možemo smanjiti samo ocjenjivanjem prave temperature ili korištenjem spremnika ili aluminijskog pladnja kojeg stavimo izravno na ugljen. Okus i miris mesa pripravljenog na ovakav način su nezamjenjivi i jako popularni. Među najpoznatije proizvođate ovih roštilja spadaju marke Myard, Campingaz, Weber, Happygreen, Activa, Fieldmann in Hecht.

Žar na oglje s pokrovom in praktičnimi odlagalnimi prostori

Roštilj na ugljen s poklopcem i praktičnim prostorima za odlaganje

SAVJET: Ugljen ćete zagrijati puno bolje i ravnomjernije s tzv. pokretačem za ugljen.

Što sve mora imati roštilj na ugljen?

  • kvalitetnu i čvrsto pričvršćenu rešetku
  • kvaliteno svladavanje dovoda zraka
  • podesivu visinu rešetke
  • samostojeću posudu za pepeo, ako je moguće od inoxa
  • poklopac za zatvaranje s ventilacijskim otvorom
  • ručku i prostor za odlaganje izrađen od termoplasta, otpornog na visoke temperature
  • prenosivost
  • čvrstu konstrukciju kako se ne bi pomicao

SAVJET: Možete odabrati roštilj 3 u 1 – djeluje kao roštilj i prostor za dimljenje, a na njemu možete pripremati i hranu na pari, tako da ubacite posudu s vodom. U ponudi ćete ga pronaći brzo, jer izgleda poput C3PO iz Star Wars-a.

Plinski roštilji

U skupinu plinskih roštilja spadaju maleni roštilji kao i veliki modeli s više od 3 plamenika. Najčešće ih ljubitelji roštiljanja kupuju za seoske kuhinje i odlični su ako pečete često i za puno gostiju, a rezultat će zadovoljiti i profesionalne kuhare.

Kot vidite, plinski žar višje kategorije prej spominja na polnovreden kuhinjski aparat

Kao što vidite, plinski roštilj više kategorije više podsjeća na sličan kuhinjski aparat

.

Kod kompaktnih roštilja za putovanje obratite pažnju na jednostavnost montaže, dimenzije u rastavljenom i sastavljenom stanju te ukupnu težinu. Ne zaboravite na to da sa sobom morate nositi i plinsku bocu, zato so idealni roštilji koji nude »napajanje« iz plinskog spremnika.

Roštilji srednje veličine se često proizvode u kompletima, u kojima osim roštilja dobijete, na primjer, ploču za otjecanje masnoće, grijaću ploču od lijevanog željeza, stalak za posude, tavu, wok i slično. Svi dijelovi mogu se spojiti i pokriti poklopcem. Poklopac na roštilju će tako stvoriti pećnicu.

Veliki roštilji nude tri i više plamenika koji moraju biti razpoređeni tako da se toplina jednakomjerno razdijeli po cjelokupnoj grijaćoj ploči i ne ispod samih plinskih plamenika. Najkvalitetniji modeli predstavljaju tehnološku odličnost i među njihove najkvalitetnije proizvođače spada Campingaz. Cjelokupan vanjski dio, uključujući ormarić, je običajno izrađen od inoxa, a rešetke od lijevanog željeza s emajliranim slojem su jednostavne za uzdržavanje i imajo dugi vijek trajanja. U poklopcu se nalazi termometar, a u mnogim primjerima i grijaća rešetka s malim motorom. Najveće prednosti su brzina korištenja i jako dobra regulacija topline.

Što mora imati plinski roštilj?

  • Jednostavno paljenje svakog plamenika posebno (piezo paljenje – brzo paljenje)
  • kvalitetan materijal plamenika – idealan je inox
  • povezivanje na propan/butan plinsku bocu – nije uvijek dio proizvoda!
  • samostojeći plinski plamenik
  • kotačići otporni na udarce za jednostavno upravljanje
  • prostori za odlaganje oko roštilja
  • dovoljno prostora za pohranjivanje plinske boce

Vrste plinskih roštilja

Plinske roštilje možemo podijeliti u tri osnovne vrste - kontaktni roštilji, vulkanski roštilji i roštilji s RBS tehnologijom.

Vulkanski roštilji

Spadaju u skupinu plinskih roštilja, ali su plamenici upotpunjeni vulkanskim kamenjem. Ono se zagrijava pomoću plina i jako brzo apsorbira toplinu. Porozna površina upija veliku količinu masnoće koja se cijedi iz mesa, smanjuje se nastanak štetnih tvari i mogućnost rasplamsavanja vatre. Neprocjenjiva je sposobnost samočišćenja vulkanskog kamenja zbog koje nije potrebno odstranjivati masnoću ili pepeo. Nakon svakog pečenja kamenje morate zagrijati na maksimalnu temperaturu za barem pet minuta kako bi izgorjele sve nečistoće.

Vulkansko kamenje se ponekad kombinira s pločama od lijevanog željeza koje omogoćuju prženje i pečenje jela u tijestu ili mesa mariniranog u marinadi s jajem. Kod normalnog korištenja kamenje može izdržati jednu sezonu. Kada se počne mrviti, vrijeme je da ga zamijenite.

Roštilj s

RBS tehnologijom

RBS tehnologija je najmoderniji način pečenja na roštilju - keramički plamenici nalaze se na stranicama posude za roštilj, čime se isključuje mogućnost otjecanja i zapaljenja masnoće i sokova. Toplina se može preciznije regulirati, zbog čega korištenje briketa za roštilj ili vulkanskog kamenja nije nužna. Njihova je funkcija prije više estetske prirode. Kod nekih su modela i dio dostave.

Kontaktni roštilji

Za prijenos topline koriste se prije svega rešetka za roštilj i ploča koje se zagrijavaju do najveće temperature i zbog korištenog materijala (lijevano željezo) odlično akumuliraju i emitiraju toplinu. Ispod rešetke tih roštilja nalaze se plamenici čija toplina je jednakomjerno raspoređena pomoću posebnog metalnog profila (toplinski razdjelnici) po cjelokupnoj površini na kojoj se peče.

Roštilji po kategorijama