Grafički tablet je uređaj koji omogućuje unos podataka pomoću olovke i osjetljivog područja. Najčešći korisnici ovog uređaja su stilisti ili umjetnici, međutim korisni su i za mnoge druge zadatke.

Pokaži više

Iako se često može zamijeniti sa tablet računalom, ova dva uređaja nemaju ništa zajedničko. Uz grafički tablet dolazi i stylusum olovka koja je dizajnirana za snimanje slika na tabletu. Ona radi na način da je osjetljiva na silu – što je pritisak na olovku slabiji, linija je prozirnija i tanja.

Na ovom uređaju lakše je uređivati fotografije, stvarati animacije, graditi grafiku, potpisivati se ili možda stvarati svoj originalni font.

Vrste grafičkih tableta:

 • Digitalne bilježnice – Najjednostavnija i najpristupačnija opcija grafičkog tableta. Dizajnirane su za dodavanje bilješki ili prevođenje rukopisnog teksta u elektronični oblike, pa možemo reći da imaju vrlo ograničenu funkcionalnost. Naime, moguće ih je koristiti i za crtanje, ali stupanj prepoznavanja pritiska u olovci je nizak, pa se često koriste samo za sastavljanje jednostavne skice.
 • Polu-profesionalni grafički tableti – Upravo su ovo uređaji koje vrijedi kupiti ako planirate crtati na računalu. Ovi grafički tableti imaju visoku osjetljivost i dobre performanse. Razlika između profesionalnog i polu-profesionalnog grafičkog tableta je najčešće u veličini. Uređaji ovog tipa su najčešće manji A5 ili A6.
 • Interaktivni monitori – Ovi uređaji se koriste za profesionalnu upotrebu. Zapravo ni nisu tableti u klasičnom smislu poimanja tableta. Često ih koriste profesionalni dizajneri, umjetnici, berači i drugi stručnjaci u industriji digitalne grafike.

Glavni kriteriji za odabir grafičkog tableta:

 1. Format radne površine
 2. Specifikacije olovke
 3. Kontrolne tipke
 4. Dodatne funkcije

Format

Formati grafičkog tableta se često označavaju formatima standardnog papira – A5, A4, A3 i slično.

A5 formati su pogodni za jednostavne skice, a i lako su prenosivi. Neki standardni format za grafički dizajn i jednostavna umjetnička djela je A4, dok A3 formati su za složenija grafička djela poput profesionalnog dizajna, umjetničkih djela visoke rezolucije, arhitekture i slično.

Specifikacije olovke

Karakteristike olovke su u velikoj mjeri bitne jer određuju praktičnost cijelog grafičkog tableta. Najvažniji parametri su vrsta olovke, osjetljivost na nagib, pritisak te materijal i dizajn vrha.

Razlikujemo nekoliko vrsta olovki. Uobičajene su dizajnirane za crtanje ravnih linija te su u stanju prepoznati intenzitet pritiska i kut nagiba. Realistične zračne četke se koriste za točnu reprodukciju pokreta ruku i umjetnikovu namjeru. Olovke osjetljive rotacije su također dizajnirane za realističnu reprodukciju umjetnikove namjere.

Kod olovke su još bitne i razine osjetljivosti među kojima razlikujemo 1024, 2048 i 4086 i više stupnjeva. Što je razina osjetljivosti veća to su linije i namjere preciznije i detaljnije.

Vrhovi olovke izrađeni su od plastike koja se s vremenom može potrošiti, pa je tako praktično kupiti grafički tablet s olovkom koja podržava zamjenu vrhova. Vrhove za olovku možete pronaći ovdje.

Kontrolne tipke

Kontrolne tipke još nazivamo i Express Key. One su dizajnirane za brzo prebacivanje između korištenih instrumenata. Što više takvih tipki možemo pronaći na grafičkom tabletu to više alata možemo staviti na prečace.

Optimalan broj kontrolnih tipki koje koriste Wacom grafički tableti su 4-8, što je i više nego dovoljno za većinu grafičkih i web dizajnera.

Dodatne funkcije

 • Način potapanja – ova funkcija znači da uređaj prestaje reagirati na slučajni dodir prstima ili dlanovima
 • Podrška za bežičnu vezu – ovi tableti komuniciraju s računalom na Bluetooth, čine upotrebnu uređaj ugodnijom i besplatnom
 • Bez povezivanja na računalo – ova značajka je implementirana samo na interaktivnim zaslonima, a pruža veliku pokretljivost
 • 3D kamera – služi za skeniranje objekata okolnog svijeta, također se nalazi na interaktivnim zaslonima

Jedan od najpoznatijih proizvođača grafičkih tableta je Wacom koji svoju cijenu opravdava i svojom najvišom kvalitetom. Upravo njih koristi velika većina profesionalnih dizajnera, a njihovu ponudu pogledajte na web stranici MALL.hr.

Odredi parametre
Wacom grafički zaslon Cintiq 16, FHD Wacom Bamboo Slate Large pametna mapa, siva
Wacom grafički zaslon Cintiq 16, FHD

Wacom Cintiq 16 ima FHD zaslon i dijagonalu od 39.6 cm. Grafički tablet odlikuje vrhunska točnost boja, zato je idealan za crtanje, uređivanje dokumenata te slika. Priložena olovka Pro Pen 2 vam nudi pravo prirodno iskustvo u stvaranju.

Predviđeni datum otpreme: DANAS

MALL
Wacom grafički tablet One, M Wacom Bamboo Slate Large pametna mapa, siva
Wacom grafički tablet One, M

Ostvarite harmoniju s vašim računalom. Skiciranje, pisanje i uređivanje fotografija nikada nije ilo ovako jednostavno.

Predviđeni datum otpreme: DANAS

MALL
Wacom Bamboo Slate Large pametna mapa, siva Wacom Bamboo Slate Large pametna mapa, siva
Wacom Bamboo Slate Large pametna mapa, siva

Pametna mapa koja olakšava digitalizaciju vaših skica i bilješki.

Predviđeni datum otpreme: DANAS

MALL
Wacom grafički tablet Intuos M Bluetooth, crni (2018) + besplatne licence Wacom grafički tablet Intuos M Bluetooth, crni (2018) + besplatne licence
Wacom grafički tablet Intuos M Bluetooth, crni (2018) + besplatne licence

Wacom Intuos M BT je idealni grafički tablet za pisanje, crtanje ili uređivanje fotografija. Povežite ga s računalom i spremni ste za stvaranje izuzetne grafike. Uključene su licence za besplatni softver.

Predviđeni datum otpreme: DANAS

MALL
Wacom One grafički zaslon (13,3), FHD Wacom grafički tablet Intuos M Bluetooth, crni (2018) + besplatne licence
Wacom One grafički zaslon (13,3), FHD

Grafički zaslon s dijagonalom 33,78 cm (13,3") i Full HD rezolucijom ima sve, što vam je potrebno za kreativno stvaranje.

Predviđeni datum otpreme: ODMAH

MALL
Wacom Intuos PRO S (2019) grafičko tablet računalo Wacom grafički tablet Intuos M Bluetooth, crni (2018) + besplatne licence
Wacom Intuos PRO S (2019) grafičko tablet računalo

Grafičko tablet računalo Intuos PRO S je primjereno za profesionalne dizajnere koji žele svoju kreativnost donijeti bilo gdje. Tablet je kompaktnog dizajna, a odlikuju ga izuzetna osjetljivost i neposredno reagiranje. Opremljen je aktivnom površinom 160 mm x 100 mm te 8192 razina osjetljivosti. Priložena je olovka Wacom Pro Pen 2.

Predviđeni datum otpreme: DANAS

MALL
Wacom Cintiq 22 grafički tablet Wacom grafički tablet Intuos PRO M 2017 (PTH-660-N)
Wacom Cintiq 22 grafički tablet

Grafički tablet Wacom Cintiq 22 odlikuje se sjajnim grafičkim zaslonom Full HD 54,61 cm (21,5 ") koji pruža osjećaj pisanja na papiru i pisaču Pro Pen 2 za izuzetnu preciznost. Za udoban rad ima stalak.

Predviđeni datum otpreme: DANAS

MALL
Wacom Intuos S grafički tablet, Bluetooth, rozi Wacom grafički tablet Intuos PRO M 2017 (PTH-660-N)
Wacom Intuos S grafički tablet, Bluetooth, rozi

Wacom Intuos S je grafički tablet pogodan za pisanje, crtanje ili uređivanje fotografija. Od prvog kontakta primjećujemo da nudi nevjerojatnu udobnost.

Predviđeni datum otpreme: DANAS

MALL
Wacom grafički tablet Intuos PRO M 2017 (PTH-660-N) Wacom grafički tablet Intuos PRO M 2017 (PTH-660-N)
Wacom grafički tablet Intuos PRO M 2017 (PTH-660-N)

Grafički tablet za profesionalce omogućava skiciranje i prijenos crteža s papira na računalo. Sada s Bluetooth bežičnom podrškom i još aktivnijom površinom. Uključena olovka Wacom Pro Pen 2.

Predviđeni datum otpreme: DANAS

MALL
Wacom Intuos M grafički tablet, Bluetooth, rozi + besplatne licence Wacom Intuos M grafički tablet, Bluetooth, rozi + besplatne licence
Wacom Intuos M grafički tablet, Bluetooth, rozi + besplatne licence

Wacom Intuos M je grafički tablet pogodan za pisanje, crtanje ili uređivanje fotografija. Od prvog kontakta primjećujemo da nudi nevjerojatnu udobnost. Uključene su licence za besplatni softver.

Predviđeni datum otpreme: DANAS

MALL
Wacom grafički tablet Cintiq Pro 24 Wacom Intuos M grafički tablet, Bluetooth, rozi + besplatne licence
Wacom grafički tablet Cintiq Pro 24

Grafički tablet Wacom Cintiq Pro 24 ima dijagonalu zaslona 59,94 cm UHD (3840 × 2160) rezolucijom. Ima vrhunsku preciznost boja i idealan je za crtanje, uređivanje dokumenata i slika. Velika dijagonala zaslona omogućuje uređivanje i crtanje čak i najmanjih pojedinosti.

Predviđeni datum otpreme: 31.3.

MALL
Wacom Cintiq Pro 16 grafički zaslon (DTH167K0B) Wacom Intuos M grafički tablet, Bluetooth, rozi + besplatne licence
Wacom Cintiq Pro 16 grafički zaslon (DTH167K0B)

Wacom Cintiq Pro 16 je grafički tablet dizajniran za prijenos kreativnosti i ideja u digitalni oblik na profesionalnoj razini.

Predviđeni datum otpreme: 31.3.

MALL