Teleskop je uređaj za promatranje nebeskih pojava. Sadrži leće i zrcala kako biste mogli prikupljati svjetlost i usredotočiti se na nju. To stvara dostupnu sliku za fotografiranje, proučavanje i promatranje.

Pokaži više

Značajke

Najvažniji podaci kod teleskopa su promjer i žarišna duljina. Iz toga dobivamo žarišni omjer - brzinu teleskopa.

Promjer označava veličinu otvora, koja se obično izražava u centimetrima. Žarišna duljina predstavlja duljinu optičke cijevi - je udaljenost žarišne točke od glavne ravnine leće ili zakrivljenog zrcala. Žarišni omjer (f) označava brzinu optike. Što je broj manji, teleskop je brži.

Vrste

Dostupno je nekoliko vrsta teleskopa:

  • refraktorski teleskop
  • reflektorski teleskop
  • katadioptrički teleskop.

Refraktorski ili refrakcijski teleskop ima zakrivljenu leću na jednom kraju. Tu svjetlost usmjerava niz dugu cijev na drugu leću - okular koji povećava sliku. Ova vrsta teleskopa koristi niz različitih mješavina leća za stvaranje slike objekta u daljini. Pomoću njega možete promatrati zvijezde i satelite.

Reflektorski teleskop koristi zrcala umjesto leća za prikupljanje svjetlosti. Svjetlo u reflektoru putuje niz teleskopsku cijev do velikog primarnog zrcala. Potonji reflektira svjetlost do manjeg sekundarnog zrcala. Taj odbija svjetlo natrag u okular.

Katadioptrički teleskop posebna je vrsta reflektirajućeg teleskopa. Svjetlo prvo prolazi kroz zakrivljenu leću na vrhu teleskopske cijevi prije nego što dođe do primarnog zrcala. Dizajniran je za stvaranje slike objekata na beskonačnoj udaljenosti.

Najčešći izbor

Najčešće korišteni teleskopi su zrcalni i refrakcijski teleskop. Zrcalni se koristi za objekte dubokog neba, kao što su maglice, galaksije. Refrakcijski teleskop prikladniji je za promatranje Mjeseca i planeta.

Sastavni dijelovi

U teleskopima se objektivi često temelje na zakrivljenim zrcalima umjesto na lećama. Radi se o optičkim instrumentima u kojima teleskop prikuplja svjetlost.

Glava stabilizira teleskop omogućujući mu da se okreće i pomiče. To osigurava i postolje. Dostupno je nekoliko vrsta postolja za teleskope, a najvažnije je da su dovoljno čvrsta.

Odgovarajući okular nudi idealno platno za promatranje svemira. Dostupno je nekoliko vrsta okulara - u brojnim povećanjima. Već na početku odaberite kvalitetan okular koji može trajati cijeli život.

Oprema za teleskop

Prije uporabe teleskopa prikupite svu potrebnu opremu. Dostupni su solarni i lunarni filtri. Za udobno sjedenje potrebna vam je stolica. Ne zaboravite ni crvenu svjetiljku i dodatne baterije.

Prikladno se obucite. Iako vani nije hladno, nećete se puno kretati iza okulara, tako da vam može brzo biti hladno.

Stabilizacija teleskopa

U području gdje želite promatrati nebeske pojave, morate postaviti stativ. To je dio opreme koja se koristi za stabilizaciju teleskopa. Snimiti morate sliku koja ne smije biti kosa. Morate se pobrinuti da su tri noge teleskopa dobro uravnotežene. U suprotnom, teleskop može pasti te se oštetiti. Pronađite mjesto s ravnom površinom za postavljanje teleskopa.

Koordinacija tražioca i teleskopa

Prije uporabe teleskopa morate koordinirati tražioca i teleskop. Tražioc je dio opreme koji se nalazi na bočnoj strani teleskopske cijevi - paralelno s njom. Poravnanje tražioca je jednostavno. Vaš je zadatak teleskopom pronaći metu, a zatim trebate tražioca poravnati s njom.

Promjena povećanja

Povećanje teleskopa je promjenjivo i ovisi o okularima. Veće povećanje nije uvijek najbolje. Zbog većeg povećanja, promatrač može vidjeti više detalja sve dok je uređaj u mogućnosti to učiniti. S teleskopom koji to ne može učiniti, ne možete vidjeti nikakve detalje.

Kada želite promatrati metu s većim ili manjim povećanjem, morate zamijeniti okular. Također možete dodati Barlow objektiv. Pažljivo otpustite vijak za pričvršćivanje okulara, izvadite ga i umetnite novi okular, koji ćete vjerojatno morati ponovno usmjeriti.

Odredi parametre
Celestron PowerSeeker 60AZ (21.041) Celestron teleskop AstroMaster 70 EQ
Celestron PowerSeeker 60AZ (21.041)

Celestron PowerSeeker 60 AZ astronomski teleskop je primjeren za sve, koji su zainteresirani za čari svemira i prirode. Ima 175 x zoom, 60 mm objektiv i 700 mm žarišnu duljinu. Pogodan je za početnike.

Predviđeni datum otpreme: SUTRA

Dostava MALL
Celestron teleskop AstroMaster 70 EQ Celestron teleskop AstroMaster 70 EQ
Celestron teleskop AstroMaster 70 EQ

Teleskop Celestron AstroMaster 70 EQ ima CG-2 ekvatorijalno postavljanje i 165× povećanje. Ima okular promjera 20 mm, koji ima povećanje 45× i okular promjera 10 mm s povećanjem 90×.

Predviđeni datum otpreme: SUTRA

Dostava MALL
Celestron teleskop AstroMaster 70 AZ Celestron teleskop AstroMaster 70 EQ
Celestron teleskop AstroMaster 70 AZ

Teleskop Celestron AstroMaster 70 AZ ima altasimutal montažu i 165 puta maksimalno povećanje. Okular ima promjer od 20 mm s povećanjem od 45× i okularom od 10 mm promjera s povećanjem od 90×.

Predviđeni datum otpreme: SUTRA

Dostava MALL
Celestron PowerSeeker 80EQ Celestron StarSense Explorer DX 130AZ teleskop
Celestron PowerSeeker 80EQ

Teleskop za početnike koji se tek ulaze u svijet promatranja prirode i njenih ljepota.

Predviđeni datum otpreme: SUTRA

Dostava MALL
Celestron StarSense Explorer DX 130AZ teleskop Celestron StarSense Explorer DX 130AZ teleskop
Celestron StarSense Explorer DX 130AZ teleskop

Kompletan teleskop s visokokvalitetnom optikom i objektivom od 130 mm omogućuje vam da vidite impresivne detalje. S pametnim telefonom možemo istraživati ​​nebo teleskopom, bez ikakvog prethodnog iskustva.

Predviđeni datum otpreme: SUTRA

Dostava MALL
Celestron teleskop AstroMaster 70 EQ Celestron StarSense Explorer DX 130AZ teleskop
Celestron teleskop AstroMaster 70 EQ

Modeli teleskopa Astro Master su dizajnirani za promatranje Mjeseca i planeta našeg Sunčevog sustava. Svaki AstroMaster model predstavlja točne prikaze zemlje i neba.

Predviđeni datum otpreme: SUTRA

Dostava MALL
Celestron teleskop PowerSeeker 70 EQ Celestron teleskop PowerSeeker 70 EQ
Celestron teleskop PowerSeeker 70 EQ

Snažan teleskop za promatranje neba i krajolika.

Predviđeni datum otpreme: SUTRA

Dostava MALL
Celestron teleskop Inspire 80AZ Celestron teleskop PowerSeeker 70 EQ
Celestron teleskop Inspire 80AZ

Celestron Astronomski teleskop Inspire 80AZ je primjeren za sve, koji su zainteresirani za čari svemira i prirode. Ima 189 x zoom, 800 mm objektiv i 900 mm žarišne duljine. Pogodan je za početnike.

Predviđeni datum otpreme: SUTRA

Dostava MALL
MALL cijena
Celestron NexStar 102 SLT teleskop Celestron teleskop PowerSeeker 70 EQ
Celestron NexStar 102 SLT teleskop

Celestronov inovativni teleskop NexStar Star Location Telescope (SLT) ima jedinstvenu kombinaciju visokokvalitetne optike, korisničkog računalnog sučelja i čvrstog nosača. Opremljen je računalnim upravljačem, optičkom cijevi refraktora od 102 mm i mnogim dodacima.

Predviđeni datum otpreme: SUTRA

Dostava MALL
Celestron PowerSeeker 50AZ teleskop (21039) Celestron UpClose 45° dalekozor, 20-60x, 60 mm
Celestron PowerSeeker 50AZ teleskop (21039)

Teleskop Celestron PowerSeeker 50 AZ pogodan je za sve koji žele doživjeti čaroliju svemira i planeta. Ima 150× uvećanje, 50 mm objektiv i žarišnu duljinu 600 mm i pogodan je za početnike.

Predviđeni datum otpreme: SUTRA

Dostava MALL
Laserski mjerač udaljenosti (LR600) Celestron UpClose 45° dalekozor, 20-60x, 60 mm
Laserski mjerač udaljenosti (LR600)

Izvrstan uređaj za golf igrače, ljubitelje prirode, lovce, građevinare i ostale – praktični laserski daljinomjer Ermenrich LR600 Site Laser Rangefinder ima objektiv od 25 mm, povećanje od 6× i mogućnost ciljanja u objekt na udaljenosti do 600 m. Mjeri kutove i udaljenosti između 2 točke u okomitom i vodoravnom smjeru. Izračunava brzinu pokretnih objekata. Napaja se standardnom baterijom.

Predviđeni datum otpreme: DANAS

Dostava MALL
Celestron UpClose 45° dalekozor, 20-60x, 60 mm Celestron UpClose 45° dalekozor, 20-60x, 60 mm
Celestron UpClose 45° dalekozor, 20-60x, 60 mm

Celestron UpClose 45° dalekozor, 20–60×, 60 mm, savršen je izbor za promatranje ptica, prirode i krajolika te za lov.

Predviđeni datum otpreme: DANAS

Dostava MALL