Svi znaju da je u gamingu desktop najbolji, međutim, desktop ne možete nositi sa sobom. Iako ovakvi laptopi imaju izvrsne specifikacije, nemojte ih kupovati ako ih ne mislite koristiti za igranje.

Pokaži više

Koju grafičku karticu trebate?

Ovo je jedna od najvećih odluka koju donosite kada kupujete gaming laptop, trenutno većina laptopa dolazi sa Nvidia GeForce GTX ili RTX grafičkim karticama.

Početni nivo gaming-a: ukoliko vam nije bitno igranje na najvišim postavkama, možete se odlučiti za GTX 1650 koja će vam omogućiti igranje većine igara, ali na srednjim postavkama.

Mainstream gaming: Nvidia GeForce RTX 2060 je dobra grafička kartica koja će vam omogućiti da igrate većinu igara na visokim postavkama, što se smatra minimalnim standardom za virtualnu stvarnost.

VR i visoke postavke: RTX 2070 omogućuje igranje skoro svih igara na visokim postavkama, dok će vam RTX 2080 ili 2080 Ti omogućiti VR i specijalne efekte. S ovom vrstom kartica moći ćete stvarati efekte poput Nvidia Gameworks.

Ostale specifikacije koje trebate tražiti:

Iako je grafička kartica važna, trebate naći dobar CPU, dovoljno RAM-a i puno prostora za pohranu.

CPU: procesor za laptop je bitan, no većina igara ima više koristi od kvalitetne grafičke kartice nego procesora.

RAM: za igre je potreban veći intenzitet RAM-a, ako imate opciju, odaberite laptop sa 16GB RAM-a.

Pohrana: Hard disk ili SSD? Ako možete dobiti SSD većeg kapaciteta, izaberite SSD, no to će vas koštati znatno više nego HDD.

Koje su osnovne stvari na koje treba pripaziti pri odabiru gaming laptopa?

Zaslon

Ako ne povezujete laptop sa monitorom, ugrađeni ekran je jedina opcija na kojoj ćete vidjeti igre.

Veličina: koja veličina zaslona vam treba je osobna stvar, no zapamtite, što je veći zaslon, laptop je veći i teži.

Brzina osvježavanja: većina gaming laptopa će imati 1080p rezoluciju i 60Hz prikaz, što je za mnoge igrače dovoljno, no ako želite veću frekvenciju osvježavanja, treba vam i bolja grafička kartica.

Nvidia G-Sync i AMD FreeSync: neki gaming laptopi podržavaju tehnologije koje sinkroniziraju zaslon s grafičkim karticama, što eliminira treptanje zaslona i sjenu.

Tipkovnica

Odabir tipkovnice za početni nivo gaming-a dolazi s LED pozadinskim osvjetljenjem, ali treba obratiti pozornost na sljedeće:

  • Key Travel: ovo je način na koji pritisnete tipku, te vas to može spriječiti da pritisnete okvir tipkovnice.
  • Aktivacija: koliko sile je potrebno primijeniti na tipku kako bi reagirala, dovoljno je između 65 i 70 grama.
  • Makro tipke: teže je pronaći makro tipke na gaming laptopu nego na tipkovnicama za radnu površinu, no u većini slučajeva proizvođač gaming laptopa ima prilagođeni softver za to.
  • Anti-ghosting i n-key rollover: anti-ghosting znači kada pritisnete nekoliko kombinacija da će se sve izvršiti, a n-key rollover znači da će biti registriran bez obzira na to koje druge tipke su bile pritisnute.
  • Pozadinsko osvjetljenje: obični laptopi imaju obično crveno ili bijelo pozadinsko osvjetljenje, dok gaming laptopi imaju RGB.

Tražite li idealni gaming laptop, pogledajte ponudu na web stranici MALL.hr na kojoj ćete pronaći odličan izbor gaming laptopa marke Asus, Gigabyte, Acer i mnoge druge.

Često postavljana pitanja

Jesu li gaming prijenosna računala namijenjena samo za igranje računalnih igara?

Ne. Gaming prijenosna računala u osnovi su namijenjena igranju računalnih igara, ali su zbog svojih mogućnosti korisna i u druge svrhe. Njima su oduševljeni i svi ljubitelji fotografije i filma.

Koje komponente odlikuju učinkovito gaming prijenosno računalo?

Budući da je gaming prijenosno računalo namijenjeno igranju računalnih igara, ovu vrstu prijenosnog računala odlikuju najmoćnije komponente na tržištu. Takvo računalo ima najmoćniji procesor, veliku količinu RAM-a, veliki broj priključaka, zaslon veće razlučivosti, dobru grafičku karticu i posebne funkcije kao što je osvijetljena tipkovnica.

Kako odabrati odgovarajuće gaming prijenosno računalo?

Prilikom odabira gaming prijenosnog računala važno je razmisliti o tome koje igre želite igrati i njegovu prenosivost. Za zahtjevnije računalne igre trebat će vam snažnije prijenosno računalo. Budući da može biti prilično veliko i teško, pobrinite se da nije previše glomazno ako ga namjeravate često nositi sa sobom.

Odredi parametre
Za navedene kriterije pretrage nema ni jednog pronađenog rezultata.